A kormányhoz fordul a bábolnai ménesbirtok

A Bábolna Nemzeti Ménesbirtok Kft. a kormány segítségét kéri a CIB Bank Zrt. által 2008. december 15-i határidővel lejárttá tett 340 millió forintos hitelének visszafizetésére - mondta Benedek Fülöp, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) vezérigazgató-helyettese szerdán Budapesten.

Benedek Fülöp, az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának ülésén kifejtette: a bábolnai ménesbirtok alaptevékenységének  finanszírozására, vagyis a lovaglás, a lovas kultúra, a turizmus és  a műemléki épületek fenntartásának biztosítására vette fel a hitelt.


A hitelintézet azonban úgy ítélte meg, hogy bizonytalanná vált a  kölcsön visszafizetése, így a szerződésben foglalt jogával élve  lejárttá tette azt - fűzte hozzá.
A vezérigazgató szerint a CIB türelméről biztosította az MNV-t,  így nem várható, hogy a határidő lejárta után rögtön érvényesíti a  pénz beszedésére vonatkozó előjogait.

A kölcsön átvállalására vonatkozó javaslatot már egyeztették az  érintett tárcákkal, így az a jövő héten a kormány elé kerülhet -  fejtette ki Benedek Fülöp.

Mezei László, a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok Kft. ügyvezető  igazgatója hozzátette: a Concordia Közraktár Zrt. várhatóan piaci  áron, mintegy 19.500 forintos tonnánkénti áron megvásárolja a  bábolnai birtok hitelfizetési garanciájául szolgáló kukorica  terménykészletét, mivel arra jelenleg nincs piaci kereslet.

Kifejtette: a termény havonta 10 millió forintot felemésztő  tárolása nem jelent megoldást, mivel még májusi szállításra sem  jelentkezett vevő. A részletes tárgyalások pénteken fejeződnek be a Concordiával -  fűzte hozzá.


Benedek Fülöp megjegyezte: gazdaságilag továbbra sem áll jól a  Bábolna Nemzeti Ménesbirtok Kft., bár a most részletezett két  intézkedés feltételezhetően elhárította a legsúlyosabb veszélyeket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.