A kormány véget vet a túl édes életnek

Népegészségügyi termékdíjat vezetne be jövő januártól a kormány a legtöbb túl sós vagy agyoncukrozott élelmiszerre illetve italra - értesült a Világgazdaság.

Eltérő mértékű népegészségügyi termékdíjat vetne ki a kormány a töményen sózott és cukrozott élelmiszerekre és italokra – tudta meg a Világgazdaság.

Azokat az élelmiszereket vették föl a listára, amelyek só- és cukortartalma az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet tudományos vizsgálatai szerint meghaladja az egészségügyi határértéket. Ez nagy kockázatot jelent a szív- és érrendszeri megbetegedéseknél.

A jövő januártól bevezetendő termékdíjat úgynevezett egyfázisú forgalmi adóként a gyártósorról lekerülő termékekre és az országba bekerülőkre vetnék ki. Mértéke termékenként, azok só- és cukortartalmától függően változna.

Előkelő helyet kaphat a listán a palackozott jeges tea - melyből Magyarországon évente 400 millió liter fogy -, a kóla, az összes cukrozott üdítőlé, a koffeint és cukrot tartalmazó energiaitalok. (Az energiaitalok egy literére például 200 forint lenne a termékdíj.) A cukrozott, aromákat tartalmazó termékhez hasonlóan nincs hasznos anyag a 30 százalék cukrot tartalmazó dobozos jégkrémekben és – a kakaóvajjal készült csokoládékon kívül – a többi édességben, kivéve a diabetikus termékeket. Termékdíjat rakhatnak a sós levesporra, a chipsféleségekre és a sós ropogtatnivalókra is.

A korábbi elgondolásokhoz képest szűkül a megadóztatásra javasolt terméklista. Nem kerültek föl rá a hamburgerek, a készételek és az alkoholféleségek.

A díjból 20-30 milliárd bevételt várnak. Ennek egy része népegészségügyi célokra (egészségmegőrzés, központilag szervezett szűrővizsgálatok, oktatás stb.), másik részéből pedig az ágazatban dolgozók bérét növelnék.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.