A kormány teljes hátraarcot hajt végre

A magyar kormány hajlandó párbeszédet folytatni a bizottsággal és meglépni a szükséges törvénymódosításokat – mondta pénteken Amadeo Altafaj Tardio, Olli Rehn szóvivője a pénzügyi biztos és Fellegi Tamás tárgyalását követően. A tárca nélküli miniszter már látja a fényt.

Látjuk a fényt az alagút végén – mondta Fellegi Tamás, a hitelmegállapodásokról szóló tárgyalásokkal megbízott tárca nélküli miniszter Brüsszelben, miután informális találkozón megbeszéléseket folytatott Olli Rehn pénzügyi biztossal, melyen a miniszter szavai szerint "megtárgyalták a Magyarország és az Európai Unió viszonyában a kritikus ügyeket". A tárgyalások alapvetően arról szóltak, mi kell a tárgyalások megkezdéséhez, és miről fognak majd konkrétan tárgyalni. Kitértek a héten indult kötelezettségszegési eljárásokra is.

Brüsszel, 2012. január 20.
Olli REHN, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi kérdésekben illetékes alelnöke (b) üdvözli FELLEGI Tamást, a nemzetközi pénzügyi szervezetekkel folytatott tárgyalásokért felelős tárca nélküli minisztert tárgyalásaik
Brüsszel, 2012. január 20. Olli REHN, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi kérdésekben illetékes alelnöke (b) üdvözli FELLEGI Tamást, a nemzetközi pénzügyi szervezetekkel folytatott tárgyalásokért felelős tárca nélküli minisztert tárgyalásaik megkezdése előtt az Európai Bizottság brüsszeli székházában. (MTI/AP/Yves Logghe)

Senkinek sem áll érdekében, hogy ne induljanak meg a tárgyalások – mondta Fellegi Tamás. Közölte: az a benyomása, hogy mindenki támogatja a megoldást, és semmi olyan kérést nem hallott, amelynek az lenne a célja, hogy ne lehessen elkezdeni a tárgyalásokat. A konkrét feltételekről azonban nem akart nyilatkozni, mint ahogy a tárgyalások megkezdésének lehetséges időpontjáról sem akart közelebbit mondani. "Közeli jövőben" – mondta a lehetséges kezdésről. Mint mondta, a hét végén beszámol a kormánynak, hétfőn kormányülés is lesz. Mint fogalmazott, az elmúlt hetek tárgyalásainak fényében mostanra kialakult a teljes kép.

Fellegi Tamás közölte: valóban egy-két vitás pont van Budapest és a Bizottság között, amelyek tisztázásra szorulnak. Szerinte a Magyar Nemzeti Bank elnökének és a monetáris tanács tagjainak esküje kérdésében is el lehet érni megoldást, bár személyes véleménye szerint furcsa, hogy a Bizottság ezt a pontot kifogásolta, hiszen húsz éve jogszabályba van iktatva az eskü kötelezettsége. Mint mondta: Jose Manul Barroso bizottsági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök keddi találkozója kiváló alkalmat nyújt majd a politikai ügyek megoldására.

A hitel mérete és formája szintén a tárgyalások része lesz – mondta a miniszter Brüsszelben. A megbeszélések keretében szó lesz majd a túlzottdeficit-eljárásról is, amellyel az unió azt szeretné elérni, hogy bizonyítható és fenntartható módon 2013-ban is három százalék alatt legyen a költségvetési hiány.

A miniszter azt is elmondta: Magyarországnak nincs szüksége azonnali hozzáférésre a hitelhez, ezért elég lenne a készenléti hitelkeret. Mint mondta, pontosan tudják, hogy a hitel feltételekkel jár. Szerinte a hitel méretének nem szabad túl nagynak sem lennie, de meg kell felelnie a piac várakozásainak is. 

Értelemszerűen az egykulcsos adó része annak a tárgyalási folyamatnak, amelyről beszélünk. Nyilvánvaló, hogy miután a tárgyalások egyik kérdése a makrogazdasági csomag és ennek a jövője, ezért minden olyan kérdés, amely a költségvetéssel, az adórendszerrel kapcsolatos, nyilván szerepelni fog, ebben semmi szenzáció nincs. Az a kérdés, hogy miképp fog szerepelni – fogalmazott a miniszter.

Lapunk kérdésére a miniszter elmondta, nem látja szükségét annak, hogy rendkívüli ülésre hívják össze a parlamentet a Bizottság feltételeinek kielégítése érdekében. Kérdésünkre azt is közölte, hogy ha egyszer a tárgyalások megkezdődnek, azok szerinte a normálisnál nem lesznek hosszabbak.

Amadeo Altafaj Tardi, Olli Rehn biztos szóvivője pénteken közölte: a biztos üdvözli, hogy a magyar kormány most hajlandó elkötelezni magát a párbeszéd mellett, és amellett, hogy módosítja a kérdéses jogszabályokat. Olli Rehn várja, hogy ezek a biztosítékok konkrét lépésekre és eredményekre fordítódjanak le.

Rehn hangsúlyozta, hogy a tárgyalások formális megkezdése előtt bizonyos előfeltételeknek teljesülniük kell, Magyarországnak konkrét lépéseket kell tennie a jegybank függetlenségének biztosítása és az igazságügyi rendszer megbízható működése érdekében. A konkrét lépésekről a szóvivő annyit mondott: a jegybankot érintő törvénymódosítások ügyében az Európai Központi Bankkal is konzultálni kell, ahogy a Bizottsággal és a nemzetközi Valutaalappal is, hiszen"ettől a két intézménytől kér pénzügyi segítséget Magyarország".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.