A kormány tanácsadója az állami mobilcég élén

A rádióamatőr világnapon mutatkozott be az állami mobilcég. Hisznek abban, hogy nyereségesek lesznek, a közbeszerzési szabályok sem kötik őket.

Ma van a rádióamatőr világnap – kezdte a negyedik mobilszolgáltató bemutatkozó sajtótájékoztatóján Kalmár István, az igazgatóság elnöke, aki a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács elnöke is, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal informatikai elnökhelyettese. Egyelőre nem okoz gondot, hogy a mobiltender körül bírósági eljárás van folyamatban, de számolnak azzal, hogy ennek hatása lehet a cég működésére.

A szolgáltatás nevéről, az indulás idejéről, a percdíjakról egyelőre nem adtak tájékoztatást. – A cég versenypiaci szereplő kíván lenni, így is kell viselkednie – indokoltak.

– Ötszázmillió forintos alaptőkével hozta létre három nyereséges állami vállalat, a Magyar Posta (10 százalék), az MVM és az MFB Invest (45-45 százalék) – mondta Kalmár István, hozzátéve: szorosan támaszkodnak majd a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem szürkeállományára, s a beruházásaikat banki finanszírozásból és saját tőkéből fedezik.

Hogy mekkora beruházásokat terveznek, azt üzleti titokra hivatkozva a cég két igazgatósági tagja nem közölte, s egyelőre azt sem tudták megmondani, hogy a finanszírozást milyen arányban oldják meg banki és tulajdonosi forrásból.

Minél több ügyfelet gyűjteni és minél eredményesebben működni – vázolta a negyedik mobilszolgáltató másik igazgatósági tagja. Schmidt Pál elmondta: az MPVI Zrt. megkapta a frekvenciahasználati jogot, egyben elhárította azt a kérdést, hogy ki lesz a cég vezérigazgatója, mondván, azt a cég első közgyűlése hivatott megválasztani. Sajtóértesülések azonban pont Schmidt Pált emlegetik lehetséges jelöltként.

Egyelőre a beszállítók kiválasztása előtt állunk, de azt üzleti titokként kezelik, hogy mennyit költenek beruházásokra. Lapunk kérdésére Schmidt Pál közölte: közvetett állami tulajdonban a cég olyan tevékenységet fog folytatni, amely a tevékenységénél fogva nem közbeszerzés-kötelezett, ugyanakkor belső beszerzési szabályaik lesznek, s azok adott esetben még szigorúbbak is lehetnek a közbeszerzési szabályoknál.

Hozzátette: előzetesen már megkerestek olyan szállítókat, amelyek képesek a hálózati infrastruktúrát szállítani. A mobiltender szabályainak megfelelően a cég év végégig Budapest belső kerületeiben már saját hálózatán kezdi meg a sugárzást. (A jelenleg piacon lévő szolgáltatók belső roamingszolgáltatást kötelesek nyújtani az MPVI-nek.)

Felmerült az a kérdés is: nem összeférhetetlen-e, hogy az NHIT elnöke, Kalmár István a cég igazgatóságának elnöke is. Mivel az NHIT-nek törvényi joga minden távközléssel kapcsolatos kormányzati intézkedés véleményezésére, bizonyos piaci elemzők szerint Kalmár István jelenléte értelmezhető úgy is, hogy a szabályozói oldal megjelent a cég igazgatóságában.

Lapunk erre vonatkozó kérdésére Kalmár István azt mondta, hogy az NHIT semmiképpen nem értelmezhető szabályozónak. Egy független testület, amely a kormány tanácsadó és javaslattevő szerve, ezért nem gondolják, hogy ez probléma lenne.  Abból azonban nem csinált titkot, hogy az NHIT jelenleg az NMHH székházában működik, ám, mint mondta, ez csak formaság, a testület teljesen független.

Új szereplőként egy érett és telített piacra lépünk be, ezért igazán innovatívnak kell lennünk annak érdekében, hogy ügyfeleket szerezzünk. Olyan új megoldásokat fejlesztünk, amelyeket jelenleg versenytársaink még nem kínálnak. Fejlesztéseinkben hazai szolgáltatóként messzemenően építünk a hazai mérnöki és üzleti tudásra – mondta Schmidt Pál, az MPVI Zrt. igazgatóságának tagja. Hozzátette: meggyőződése, hogy a telített piac ellenére is lehet nyereséges a cég, a fejlődésük egyik kulcsát a machine to machine kommunikációban látja, ilyen lehet például a közüzemi mérőórák leolvasása.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.