A kormány Simor magas fizetésével vásárolna békét

Könnyen elképzelhető, hogy megszűnik a Simor András jegybankelnök fizetését korlátozó bérplafon.

Munkatársunkat kormányzati források úgy tájékoztatták: szerdán a kormányülésen már megnyilvánult az a szándék, hogy ha Rogán Antal a parlament gazdasági bizottságának fideszes elnöke olyan módosító indítványt nyújt be, amely megszünteti az MNB elnök esetében a bér-maximalizálást – azaz nem kétmillió forint lesz a felső határ –, azt a kormány támogatja. Forrásunk azt is elárulta: ez „fordulat”, hiszen korábban már beszéltek a jegybanki bérplafon-maximalizálás feloldásáról a kormányüléseken, de akkor elutasító volt a miniszterelnök.

Most nyilván azért a fordulat, mert Barroso Európai Bizottsági elnök – épp az „erőteljesen tanácsolta” a magyar miniszterelnöknek a hétvégén küldött személyes hangvételű levelében a jegybanktörvény módosításának visszavonását. Ellenkező esetben, ha nem is hivatalosan, de Barroso azt jelezte, hogy kérdéses az IMF-tárgyalások folytatása.

Rogán Antal az unió 15 észrevétele közül 13-nak már eleget tett annyiban, hogy módosító-indítványt nyújtott be. Arról viszont nem mondott le a kormány, hogy még egy jegybanki alelnököt is kinevezzenek. A legfontosabb vitapont az, hogy megteremtik-e az alkotmányos lehetőségét a PSZÁF, illetve a jegybank összevonásának – ebben a kérdésben egyelőre nincs elmozdulás. Fideszesek ugyanakkor már utaltak arra, hogy ez bizonyosan nem történik meg Simor mandátumának lejárta előtt, azaz 2013 márciusig.

A kormány abban bízik, hogy ha Rogán benyújtja a bérmaximalizálás eltörlésére vonatkozó módosítót, az olyan határozott gesztus a magyar fél részéről mind az Európai Bizottság, mind az Európai Központi Bank felé, amely enyhítheti az uniós szigort.

Az Országgyűlés 2010 nyarán szabta meg a kétmilliós határt Simor András esetében, miután ezt Orbán Viktor a 29 pontos gazdasági akciótervében meghirdette, az arányos közteherviselésre hivatkozva. Akkor az Európai Központi Bank már kinyilvánította: a módosítás csak a jövőre vonatkozhat, a törvényjavaslatnak kifejezetten tartalmaznia kell az erre irányuló rendelkezést, a hivatalban levő elnök és az MNB döntéshozó testületeinek tagjainak fizetését nem lehet csökkenteni.

A Jean-Claude Trichet elnök aláírásával kiadott vélemény csak megerősítése volt az Európai Központi Bank hasonló ügyekben már többször megfogalmazott álláspontjának. Eszerint a jegybanki függetlenségnek része a nemzeti bankok vezetőinek személyi függetlensége, amit egyebek közt éppen az véd, hogy nem lehet módosítani a kinevezésükkor érvényes feltételeken.

A vélemény akkor tovább is ment ennél, mert kimondta azt is: a magyar hatóságok kötelesek biztosítani azt, hogy az MNB munkavállalóinak javadalmazására vonatkozó jogszabályok bármely módosításáról „az MNB-vel együttműködésben szülessen döntés, kellően figyelembe véve az MNB véleményét”.

Megkeresésünjre Rogán Antal közölte: nem áll szándékában ilyen tartalmú módosítót benyújtani.

Simor András a középpontban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.