A kormány óvatos, a cégvezetők optimisták

Csaknem három éve voltak ennyire bizakodóak a német üzletemberek és vállalatvezetők az előttünk álló fél év folyamatainak megítélésében.

A mannheimi ZEW kutatóintézet ezt tükröző befektetői hangulatindexe ugyanis a decemberi 6,9 pontról januárra 31,5 pontra emelkedett, szemben az elemzők által várt 12 ponttal. A részmutatók közül a jelenlegi gazdasági helyzet megítélésére vonatkozó index minimálisan, 5,7 pontról 7,1 pontra emelkedett. Az euróövezet egészére vonatkozó féléves előrejelzés pedig ugyancsak 31,5 pontra nőtt, igaz, ott 7,6 pontról kellett „dobbantani”.

A hangulatindexek jelentős és váratlan mértékű javulása azt jelzi, hogy a gazdasági növekedés akadályai elhárulni látszanak az euróövezetben és kiemelten annak legnagyobb piacán, Németországban. A magyar export szempontjából kulcsfontosságú Németország GDP-je tavaly 0,7 százalékkal nőtt, de a kormány a 2013-ra vonatkozó korábbi egyszázalékos növekedési tervét 0,4 százalékosra módosította a múlt héten a világgazdaság gyengélkedésére és az adósságválságra hivatkozva.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.