A kormány készül a gázkrízisre

Molnár Csaba új energiaügyi miniszter a gázrendszer-irányítással foglalkozó, Mol-tulajdonban lévő FGSZ Földgázszállító Zrt. siófoki diszpécserközpontjában győződött meg arról, hogy az ukrán belföldi gázproblémák ellenére Magyarországra továbbra is a szerződött mennyiségű gáz érkezik - legalábbis egyelőre.

Zsuga János, a Mol tulajdonában lévő, a hazai gázrendszer egyensúlyáért felelős FGSZ Földgázszállító Zrt. vezérigazgatója kora délután kamerák kereszttüzében mutatta meg Molnár Csaba új energiaügyi miniszternek az országos gázforgalmat nyomon követő diszpécserközpontot. A kivetítő ezernyi számadata elmondása eszerint arról tanúskodott, hogy a hazai gázforgalom minden tekintetben normálisnak tekinthető. Ez ma azért volt mégis különösen érdekes, mert Oroszország - ahonnan Ukrajnán keresztül mi is kapjuk a gázt - viszont reggel az ukrán belföldi felhasználásra szánt gázszállításokat a két ország kereskedelmi vitája miatt felfüggesztette. 2006-ban illetve 2007-ben hasonló történések nyomán a nyugati - így a magyar - határszélen csökkent a nyomás, ami a tranzitgáz Ukrajnán belüli illegális megcsapolására engedett következtetni.

Molnár Csaba elmondása szerint most gyökeres különbség a korábbi évekhez képest, hogy az orosz-ukrán határon történt csökkenés nem jelent meg a magyar határon. Ugyanakkor - tette hozzá - "jobb félni mint megijedni", vagyis a kormánynak fel kell készülnie egy esetleges krízishelyzetre is. Saját megfogalmazása szerint is az elmúlt évek legfontosabb gázellátási problémájáról van szó. A "lehető legteljesebb gázellátás" érdekében feltöltötték a hazai tárolókat (ennek töltöttségi szintje most 3,1 milliárd köbméter), és 500 millió köbméterre tehető az a stratégiai készlet, ami csak krízishelyzetben használható fel. Az ország napi fogyasztása ma 65-70 millió köbméter, de az ipar a szabadságok miatt most alig termel.

A miniszter felhívta a figyelmet, hogy a gázegyensúly megingásakor a törvény alapján össze kell hívni az érintett állami és magánszereplőkből álló Földgázellátási krízis bizottságot. Noha most - szavai szerint "még" - nincs válság, a bizottság ma este összeül.

Emlékeztetett arra, hogy gázhiány esetére a törvény 5 fázisú korlátozási sorrendet ír elő, amelynek csak a legutolsó kategóriája a lakosság. Megítésése szerint "jó esetben" nem kerül sor a krízisterv végrehajtására, amiben "nagyon bízik".

Kérdésre válaszolva úgy vélte: nem lehet megbecsülni, hogy ha teljesen leállnának a gázszállítások, akkor a hazai készletek hány napra lennének elegendőek. Hivatkozása szerint az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint, bár most hideg van, de januárban nem lesz kiemelkedően alacsony a hőmérséklet. Hozzátette, ha csak a gáztárolók állnának rendelkezésre, akkor azok csúcskapacitása heteken át lenne tartható. (Lapunk nem cáfolt korábbi becslései szerint az import teljes kiesésekor csak akkor tartana ki a lakosság számára a tél végéig a hazai gázkészlet, ha nem lenne túl hideg és az ipari fogyasztók egyáltalán nem kapnának gázt.) Más forrásaink szerint a lakosság a magas gázárak miatt is érezhetően kevesebbet fogyaszt.

Molnár Csaba felhívta a figyelmet, hogy 2006-hoz képest most folyamatos a nemzetközi adatáramlás az összes érintett szereplő között. Leszögezte, hogy Julija Tyimosenko ukrán miniszterelnök az unió felé újfent jelezte, hogy Ukrajna minden egyéb körülménytől függetlenül garantálja a nyugat-európai szállítások zavartalanságát. Hosszabb távon szükségesnek tartott olyan államközi megegyezéseket, ami elkerülhetővé tenné az ilyen helyzetek megismétlődését. Kérdésünkre, miszerint a kormány milyen diplomáciai erőfeszítéseket tesz a vita megszüntetésére, Molnár Csaba elmondta, Magyarország moszkvai és kijevi nagykövetének feladata a helyi illetékesekkel ez ügyben folyamatos kapcsolatot tartani.

A miniszter a hosszú távú megoldások tekintetében szükségesnek tartotta 1,2 milliárd köbméter stratégiai készlet kialakítását, illetve egyaránt megvalósítandónak nevezte a Déli áramlat és a Nabucco gázvezeték megépítését is. Kérdésünkre hozzáfűzte: a kormány a hazai gázfogyasztás csökkentését is szükségesnek tartja.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.