A kormány igenis tájékoztatta Brüsszelt atomterveiről

A kormány igenis tájékoztatta előzetesen az Európai Bizottságot a magyar-orosz atombővítési tervekről, ahonnan még az aláírás előtt kifejezett tájékoztatás érkezett arról, hogy "az Euratom" alapján nem emelnek kifogást. Az Energiaklub másként tudja.

A kormány eleget tett tájékoztatási kötelezettségének az Európai Bizottság felé a paksi államközi egyezménnyel kapcsolatban - közölte a nemzeti fejlesztési tárca feltehetőleg annak kapcsán, hogy az Energiaklub nevű civil szervezet nemrég ezzel ellentétes információkat tett közzé.

"A Magyarország Kormánya és az Oroszországi Föderáció Kormánya közötti nukleáris energia békés célú felhasználása terén folytatandó együttműködésről szóló Egyezmény (a továbbiakban: Egyezmény) kihirdetéséről szóló 2014. évi II. törvény általános indokolása szerint az Egyezmény tervezete az Európai Bizottság részére megküldésre került, az Egyezmény megkötése ellen a Bizottság nem emelt kifogást. Az előzetes véleményezési kötelezettség az Európai Atomenergia-közösséget létrehozó szerződés 103. cikke alapján áll fenn" - fogalmaz a szaktárca.

A Kormány az Euratom szerződés 103. cikke szerinti kötelezettségének tett eleget akkor, amikor megküldte a Bizottság részére az egyezmény tervezetét, amellyel kapcsolatban Brüsszel politikai vagy jogi jellegű kifogással nem élt.

A 30 napos rendelkezésre álló határidő lejárta után, 2014. január 14-én a bizottság arról tájékoztatta a kormányt, hogy nem emel kifogást az euratom szerződés értelmében a megkötendő szerződés ellen.
Miután a bizottság az egyezmény megkötése ellen nem emelt kifogást, 2014. január 14-én sor kerülhetett a megállapodás aláírására.

Magyarország kormánya elkötelezett a tekintetben, hogy továbbra is folyamatosan együttműködjön az Európai Unióval, és mindent megtegyen annak érdekében, hogy biztosítsa az egyezmény végrehajtásának megfelelőségét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.