A kormány csökkenti az E.ON-vásárlás mögötti garanciát

A kormány, mint ha mi se történt volna, új törvényjavaslatot nyújtott be az E.ON két gázcégének felvásárlása mögötti állami garancia mértékéről. Az összeg laza százmilliárd forinttal alacsonyabb, mint amennyit a kormány egy hónappal ezelőtt vállalt. Arról, hogy a vásárlásra kiszemelt MVM végülis mikor ír alá bármit is, hivatalosan továbbra sem tudható semmi.

A kormány - mint ha mi se történt volna - csökkenti az E.ON földgáznagykereskedő és -tároló cégeiért az állami MVM által az E.ON-nak fizetendő összeg mögötti állami garancia mértékét. A parlament honlapjára péntek délután felkerült törvénymódosító javaslat szerint a magyar állam a két cégért fizetendő vételár 80 százalékáért, de legfeljebb 256 milliárd forintért vállal garanciát az eladó, azaz az E.ON felé. A készfizető kezesség továbbra is ez év szeptember 30-ig áll fenn.

A február 8-án benyújtott, 12-én elfogadott és 22-én kihirdetett költségvetési módosítás az állami garancia felső határát még 875 millió euró plusz 90 milliárd forintban - körülbelül 350 milliárd forintban - maximálta és százalékokról sem ejt szót, vagyis értelemszerűen MVM-fizetés híján az összeg 100 százalékát állja. (A második módosítás kissé növeli az MVM részéről a garanciáért az államnak fizetendő díjat, viszont elnyújtja a fizetési időt.)

Kétségtelen, hogy az első - jelenleg hatályban lévő - törvénymódosítás 350 milliárdos garanciavállalási mértéke nagyobb, mint a sajtóban forgó illetve a kormányfő által is érzékeltetett, 800 millió euró - 236 milliárd forint - körüli vételár. Ugyanakkor a mostani törvénymódosítás indoklásában nem tesz említést arról, mivégre is a változás.

A kormányfő és az E.ON elnöke között tavaly novemberben aláírt szándéknyilatkozat konkrét vállalást tett arra, hogy az MVM és az E.ON legkésőbb ez év január 31-ig adásvételi szerződést köt a két társaságról. Ez azóta sem történt meg, de ez láthatólag senkit nem zavar. A két vitatott értékű cég államosítása körüli titkolózás ugyanakkor a felszín alatt feszült készülődést sejtet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.