A konzultáció magasabb szintje: társadalmi vita a fagyasztott húsról
A közlemény emlékeztet: egyre gyakrabban merült fel az az igény, hogy a fagyasztott húsokat ne lehessen korlátlan ideig felhasználni húskészítmények előállítására, ezért a VM 2011. október 10-én indított társadalmi konzultációt, amelynek során a fogyasztók, kereskedők és gyártók hangot adhattak véleményüknek. A tárca a vitát két héttel hosszabbította meg, hogy valamennyi érintett véleményét megismerje.
Az eddig beérkezett álláspontok alapján világosan látszik, hogy sokakat érint és sokakat érdekel, milyen alapanyagból készült termékek kerülnek az asztalra - áll a közleményben.
Egyesek úgy vélik: mindent el kell követni annak érdekében, hogy a külföldről behozott fagyasztott termékek beáramlását megakadályozzák, mert a fagyasztott húsféleségek esetében nem lehet megállapítani a származási helyet, a minőségét. Mivel a sokszor kétes eredetű húsokat bedolgozzák, a magyar termékek minőségét gyengítik.
Mások szerint az Európai Uniónak kellene egységesen meghatároznia, mennyi ideig lehessen felhasználni a fagyasztott húsokat.
Akadnak olyan vélemények is, amelyek szerint a fagyasztott húsok felhasználása nem jelent a fogyasztó számára kockázatot, mivel a hús mikrobiológiai állapota nem romlik a fagyasztva tárolás alatt, így az a feltételezett lejárati időtől függetlenül biztonságosan felhasználható.
Ugyanakkor a válaszadók közül abban mindenki egyetért, hogy támogatni kell minden olyan intézkedést, amely elősegíti a piac fehéredését, növeli az élelmiszerbiztonságot, a kiszámíthatóságot, és a fogyasztói bizalmat.
A minisztérium a további véleményeket november 7-ig várja postán (Vidékfejlesztési Minisztérium, 1055 Kossuth tér 11.) vagy a fagyasztotthus@vm.gov.hu e-mail címen.