Konkurenseire gyanakszik a hírbe hozott magyar borász

A Csehországban hétfőn borhamítás hírébe keveredett magyar borász a konkurrencia pancsolására gyanakszik, de a történtek teljes kiderítéséig időt kér, infomációink szerint a cseh hír nyomán magyar hatóság is vizsgálódni fog a pincészetben.

 

Magyarországról származó pancsolt bort találtak a Kaufland üzletlánc csehországi boltjaiban – állította a cseh Állami Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Ellenőrzés (SZPI) igazgatója hétfőn Brünnben.  Az ellenőrök szerint a "Rizling vlassky minőségi cuvée bor" a megengedettnél jóval több vizet és citromsavat tartalmaz. A több mint ezer üveg bort a "Rizling vlassky minőségi cuvée bor" cimkével árulták.

Az SPI azonnali hatállyal betiltotta a bor további forgalmazását, és kötelezte a Kauflandot, hogy összes üzletében vonja ki a forgalomból.  Cseh források szerint az üvegeket a magyarországi Velezvin Kft. töltötte és a Kaufland számára a Valtice na Breclavsku városban székelő RYWINE cég szállította.

Velez Imre a csengődi Velezvin Kft. tulajdonosa munkatársunknak elmondta, a hír úgy érte, mintha lebunkózták volna. Amint beszámolt róla, délután érkezett meg külföldről, s azóta egyfolytában tájékozódni próbál a hírügynökségi hír eredeti tartalmáról, amelyik egyebek mellett a bor 52 százalékos víztartalmát, mint a bűnös hamisítás egyik bizonyságát említette. (A borok ennél több, akár 85-90 százalékos viztartalommal is kítünő italok lehetnek.) Eddigi információi szerint, egy, júniusban palackozott télelről van szó. Elmondta azt is, hogy minden bizonnyal a piaci harc áldozata lett, de részletesen csak néhány nap múlva kíván nyilatkozni.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.