Nőtt a kockázati felár a Költségvetési Tanács várható ellehetetlenítése miatt

Kopits György szerint a Költségvetési Tanács ellehetetlenítését célzó törvényjavaslat nyomán mintegy 10 százalékkal nőtt a magyar állampapírok kockázati felára.

A Költségvetési Tanácsról (KT) alkotott nézetek 10 bázisponttal emelhették a magyar állampapírok kockázati felárát az elmúlt napokban - mondta Kopits György, a Költségvetési Tanács elnöke csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

Kopits György kiemelte: a KT-ről szerdán beadott törvénymódosító javaslat szerint az új Költségvetési Tanács jogosítványa nem lenne más, mint véleményt mondani a már elfogadott, zárószavazás utáni költségvetési törvényről, és ezt a véleményt megküldené a köztársasági elnöknek, aki a vélemény alapján visszaküldhetné a költségvetési törvényt a parlamentnek.

Ha ezt a módosító javaslatot a parlament elfogadná, akkor egy komoly szellemi érték szűnne meg, amit nehéz lenne újra létrehozni.

A költségvetési javaslatról hatásvizsgálatot csak a Költségvetési Tanács végzett, a vizsgálataiban, ellenőrzéseiben az Állami Számvevőszék is ezekre hivatkozott - mondta Kopits György, a Költségvetési Tanács elnöke csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

Kopits György kiemelte: az éves költségvetési törvényjavaslathoz hatásvizsgálatot, azzal kapcsolatos számításokat csak a Költségvetési Tanács, illetve annak apparátusa végzett, az ÁSZ és a Magyar Nemzeti Bank is csupán véleményezte a költségvetést, gyakran pont a tanács hatásvizsgálataira támaszkodva.
A Költségvetési Tanács elnöke aláhúzta: a tanács, illetve titkárságának mostani megszüntetésével összefüggésben "nem a mi egzisztenciánkról, hanem Magyarország jövőjéről, hitelességéről" van szó.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.