A Költségvetési Tanács szerint így is tartható a hiány

250 milliárddal növelik az államadósságot a kormány most beterjesztett pluszkiadásai: a Takarékbankra 100 milliárd, az E.ON-ra 71 milliárd, pedagógus-béremelésre 32,5 milliárd forintot szánnak, és 84 milliárddal csökkentik az Országvédelmi Alap előirányzatát. A Költségvetési Tanács szerint feszes gazdálkodással így is tartható a hiány, egyben az államadósság-számítás felülvizsgálatát javasolják.

A Költségvetési Tanács (KT) a magasabb kiadások mellett is elérhetőnek tartja a GDP-arányos hiánycélt, de figyelmeztet a növekvő kockázatokra, és fokozott gazdálkodási fegyelmet tart indokoltnak.

A kormány szombaton nyújtotta be az idei büdzséhez módosításait, amelyek összesen 171 milliárd forinttal növelik a költségvetés központi alrendszerének hiányát. Az uniós módszertan szerinti hiánycélt ugyanakkor vélhetően nem veszélyeztetik. Az Országgyűlés honlapján olvasható törvényjavaslat alapján a 2013-as költségvetés bevételi főösszege 15 325 milliárd, kiadási főösszege 16 376 milliárd forintra nő. Így a tervezett hiány 1050 milliárd forintra emelkedik.

A KT véleményében emlékeztet, hogy a kormány a módosítással biztosítaná egyebek mellett a Takarékbank feltőkésítéséhez szükséges 100 milliárd forintot, valamint az E.ON SE hazai földgázipari érdekeltségeinek megvásárláshoz szükséges 71 milliárd forint költségvetési fedezetét, az EU Önerő Alap keretének 20 milliárdos megemelését és a pedagógus-béremeléshez szükséges 32,5 milliárdos forrást. A kormány további 11 milliárd forinttal emelné meg a Felsőoktatási Strukturális Alap előirányzatát, és 84 milliárddal mérsékelné az Országvédelmi Alap előirányzatát.

A tanács véleménye szerint a változatlan árfolyamon számított GDP-arányos bruttó államadósság várhatóan csökken 2013 végére az egy évvel korábbihoz képest, tehát az adósságszabály teljesül. Ugyanakkor a csökkenés mértéke szerény, és a költségvetési hiány mellett az adósságkezelési folyamatok és a nominális GDP alakulása is befolyásolhatja, így e tekintetben is érezhetők kockázatok a testület szerint.

Az indoklásban kifejtik azt is: a célként kitűzött ESA-egyenleg elérhető akkor, ha a makrogazdasági pálya az év egészében stabil marad, a kiadások felett feszes kontrollt gyakorol a kormányzat, és a bevételek a vártnak megfelelően alakulnak, ideértve az évközi kormányzati intézkedések miatti többleteket is. Ezek eredményeképp az államadósság-szabály is teljesülhet - írják.

A tervezet a kormány számításai szerint a költségvetés pénzforgalmi hiányát 171 milliárddal növeli, az Országvédelmi Alap előirányzatát pedig 84 milliárddal csökkenti, ami közel 250 milliárddal emeli az államadósságot ahhoz a helyzethez képest, mintha az alap jelenlegi, 400 milliárdos előirányzata változatlan maradna. Ez, a GDP 0,8 százalékát meghaladó összeg a KT szerint már jelentősen befolyásolja az államadósság-szabály teljesülését egy olyan helyzetben, amikor azt más tényezők ( a tervezettnél mérsékeltebb gazdasági növekedés és lényegesen alacsonyabb infláció) is veszélyeztetik. Ezért a tanács felhívja a figyelmet: már korábban is jelezték, hogy államadósság-szabály számítási módszerének felülvizsgálata indokolttá vált.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.