Lassuló kínai kivitel

A kínai export-import növekedése is enyhe volt januárban, ami a hosszú távú lassulást látszik igazolni a világ második legnagyobb gazdaságában - írja a Reuters. A lassuló növekedéshez azonban hozzájárul a kínai holdújév is, amikor a legtöbb gyár bizonytalan ideig zárva tart.

A kivitel növekedése 2 százalékkal esett vissza a decemberi 4,3 százalékról, míg a behozatal 3 százalékkal volt visszafogottabb a decemberi 8,3 százaléknál - számol be a Reuters. A kínai igények gyengesége különösen olyan nagy nyersanyagtermelőket érinthet kedvezőtlenül, mint Ausztrália.

Sok elemző enyhe lassulást vár a kínai gazdaságtól 2014-ben, mivel Peking lassabb, de jobb minőségű növekedést tűzött ki célul. A HSBC brit bank becslései szerint mindennek ellenére Kína idén fogja átvenni a világ legnagyobb importőre címet az USA-tól.

A kínai gazdaság idén 7,4 százalékkal nőhet. Ez háromszorosa az USA-énak. Ennek megfelelően Kína piaci termelése is az Egyesült Államoké kétszeresére rúg - mondta Frederic Neumann, a HSCB közgazdásza.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.