A kilábalás irányba mutat a menedzserindex

Mérsékeltebb visszaesést jelez a beszerzési menedzser index (BMI); a szezonálisan kiigazított decemberi adat 48,5 százalék szemben a novemberi 47,7 százalékkal - közölte a Magyar Logisztikai Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT). A választóvíz az 50 pont, azalatt még a recesszió az úr.

 

Decemberben is folytatódott a feldolgozóipar teljesítményének 2008 szeptemberében kezdődött visszaesése. Eddig csak 1995-ben, 1998-ban és 2008-ban volt 50 pont alatt az index; 2008 decemberében 40,8 százalék volt.

A BMI kiigazítatlan adatában a visszaesés a decemberi leállásokat és a rövidebb termelési időszakot tükrözi. A trend változatlan, ugyanis minden évben decemberben rendre visszaesés jelez az eredeti mutató novemberhez képest.

A részindexek értéke alig változott novemberhez viszonyítva - írja az MLBKT a közleményben. Csak a beszerzési árak és a foglalkoztatási mutató került pozitív tartományba.A közlemény szerint a beszerzési árak további emelkedését várják a vállalatok: a decemberi 59,7 százalékos mutató 6,8 százalékponttal volt magasabb a novemberinél.

A foglalkoztatási index 2008 májusa óta először jelzi a foglalkoztatás bővülését. A mutató 2,9 pontos havi emelkedéssel 51,3 százalékon állt decemberben. Az új megrendelések decemberi 49,1 százalékos mutatója lényegében változatlan volt az előző hónaphoz képest. 

A beszerzési mennyiség indexe azonban enyhén növekedett: 1,6 százalékponttal 45,6 százalékra. A termelési mennyiség mutatója viszont 0,6 százalékponttal 47,9 százalékra mérséklődött novemberben.

A szállítási átfutási idők hosszabbodnak: a decemberi 47,9 százalékos mutató 2,7 ponttal alacsonyabb a novemberi értéknél. A vásárolt készletek szintje a novemberinél 6,1 százalékkal jobb, de még mindig visszaesést jelez a decemberi 47,5 százalékos mutató. A késztermékkészletek enyhe csökkenésére utal a 49,4 százalékos mutató 2,1 pontos visszaesése is.

Az importban csökkenést jelez az index: a december 47,7 százalék 2,6 ponttal marad el a novemberi értéktől. Ugyanakkor a kivitel kisebb ütemben mérséklődik: a decemberi 48,1 százalék 1,9 százalékponttal csökkent novemberhez képest.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.