A KÉSZ Zrt. épít Ferihegyen

Szerződést írtak alá a KÉSZ Zrt.-vel a ferihegyi repülőteret üzemeltető Budapest Airport Zrt. vezetői a központi terminál építéséről és a meglévők átépítéséről az 52 milliárd forint fejlesztési program részeként.

A repülőtér fejlesztési prograjmának leglátványosabb része, a 2A és a 2B terminált összekötő Sky Court (Égi udvar), illetve a  központi terminál felépítése 2010-re fejeződik be - közölte  a Budapest Airport (BA).

A KÉSZ Zrt. közbeszerzési pályázaton nyerte el a munkát, amelynek során 12 ezer négyzetméter  épületrészt kell elbontani, és 50 ezer négyzetméter új forgalmi épületet kell  felépíteni.

A társaság végzi el a meglévő, 35 ezer  négyzetméter területű utasforgalmi terminál átépítését is. A bontási  és építési munkák januárban kezdődnek meg.

A Sky Courtban központi helyre kerül a biztonsági ellenőrzés. Az  emeleten boltok, a félemeleten pedig bárok és éttermek lesznek. A  terminálhoz 16 utashíd csatlakozik a be- és kiszálláshoz. Jelenleg  24 utashíd köti össze az épületet és a repülőgépeket.

A 2A és 2B terminálok átépítése azért szükséges, mert a jelenlegi létesítmények nem teszik lehetővé a  schengeni és nem schengeni területek szétválasztását.

A Budapest Airport  privatizációjakor a vevő 65 milliárd forint értékű fejlesztést  vállalt 2011-ig.

Már folyik a 76 ezer négyzetméter repülőtéri előtér építése 4,2  milliárd forint költséggel, és 2011-ig a Budapest Airport összesen 170 ezer négyzetméter forgalmi előtér építését tervezi.

A 65 milliárd forintos fejlesztési program része az új cargo  bázis építése a légi áruforgalom kiszolgálására, valamint az Airport  City megvalósítása, amelyben 250 szobás szálloda is épül. Ezekhez a  projektekheza Budapest Airport külső partnereket von be.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.