A kereskedelmi törvény módosításával korlátozható a multik erőfölénye

Célszerűbb lenne visszavonni az élelmiszer termékpálya törvényt és helyette kikényszeríthető etikai szabályokat kellene bevezetni annak érdekében, hogy rendezzék a beszállítók és a kereskedők közötti aszimmetrikus üzleti viszonyt - közölte a Gazdasági Versenyhivatal.

A versenyhivatal annak kapcsán közölte ezt, hogy Sólyom László köztársasági elnök júliusban megfontolásra visszaküldte az  Országgyűlésnek a beszállítókkal szemben alkalmazott tisztességtelen  forgalmazói magatartás tilalmáról szóló törvényt. A témakörben új  törvény készül, ezért a GVH tanulmányt készített arról, hogyan  lehetne orvosolni az élelmiszergazdaság és a kereskedelem között  meglévő problémák egy részét - olvasható a közleményben.

A tanulmány szerint a nagyméretű kereskedelmi láncok erősen aszimmetrikus alkuerővel rendelkeznek beszállítóikkal szemben, ám a  kiskereskedők egyike sincs erőfölényes helyzetben Magyarországon. Az  aszimmetrikus alkuhelyzet magyarázata, hogy egy adott termék  értékesítése csupán minimális részét teszi ki a nagy áruválasztékot  tartó kereskedelmi lánc forgalmának, ellenben az oda szállító kis-  és közepes termelők árbevételének nagy hányadát veszélyezteti az  esetleges "kilistázás".

A versenyhivatal szerint növelni kell a szerződéses feltételek átláthatóságát, kiszámíthatóságát, valamint ki kell zárni az  egyértelműen tisztességtelen feltételek alkalmazását, és meg kell  tiltani a szerződéses, különösen fizetési biztosítékokról való  lemondás kikényszerítését. Emellett a szerződéses felek közötti  vitákat olyan fórumok elé kell irányítani, amelyek a hatóságoknál, a  bíróságoknál gyorsabban, kisebb költséggel tudnak döntést hozni, s  ezzel segíteni a helyzet gyorsabb rendezését.

Összességében a GVH szerint vissza kell vonni a termékpálya  törvényre tett javaslatot, és helyette felül kell vizsgálni a  kereskedelmi törvényt, és azt kell módosítani, mivel a jelentős piaci, vevői erőre vonatkozó szabályok már léteznek a kereskedelmi  törvényben. Ha mégis külön törvény készül, akkor a GVH szerint el  kell kerülni a jogszabályok közti átfedéseket és ellentmondásokat. A  külön törvény hatálya alól a versenyhivatal szerint indokolt kivonni  mind a kisméretű kereskedőket, mind pedig azokat a kereskedelmi  láncokat, amelyek kizárólag kisméretű kereskedők összefogását  szolgálják.

A beszállítók és a kereskedők közötti szerződések  átláthatóságának növelése érdekében elő lehet írni a jelentős piaci  erővel bíró kereskedőre vonatkozó sajátos tájékoztatási szabályokat  az általuk - különösen kizárólagos igénybevételi kötelezettséggel -  nyújtott szolgáltatások tartalmi meghatározására, s azok maximális  szolgáltatási díjtételeinek előzetes nyilvánosságra hozása  tekintetében - olvasható a GVH javaslatai között.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.