A kazincbarcikai távhőügyről tárgyaltak

A kazincbarcikai távhőellátási botrányban érintett felek hétfőn tárgyalásokat folytattak a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalban (MEKH); eredmény nem született. A hivatal leszögezi, hogy a város önkormányzati távhőszolgáltatójának anyagi problémái nem hozhatók összefüggésbe a január 1-jei 10 százalékos lakossági árcsökkentéssel.

Horváth Péter, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) vezetője szombati intézkedései nyomán helyreállt a szolgáltatás a kazincbarcikai távfűtött lakásokban, miután a Kazinc-Therm Kft. korlátozta a termelést - közölte a MEKH.

Hétfőn tárgyalóasztalhoz ültek az érintettek a hivatal székházában.

A kazincbarcikai önkormányzati tulajdonban lévő távhőszolgáltató, a Timpanon Kft. 2009. július 29-én (a hivatal közleménye külön hangsúlyozza, hogy ez a 2010. évi választásokat megelőző időpont) kezdeményezte a lakossági hődíj 19 százalékos, illetve a lakossági hőfelhasználási alapdíj 21,5 százalékos csökkentését.

A kérésnek a MEKH-előd Magyar Energia Hivatal (MEH) helyt adott.

A Timpanon Kft. 2010. szeptember 27-én kérte a MEH-et, hogy 2010. november 1-től - az önkormányzati választásokat követő hónaptól - hagyja jóvá áremelési kérvényüket, mely egy átlaglakás távhőköltségének 29,8 százalékos, 53 ezer forintos emelkedését eredményezte volna. Ezt a MEH elutasította.

A Timpanon Kft. a távhőt és a meleg vizet a Kazinc-Therm Kft.-től vásárolja. A Timpanon Kft. több százmillióval tartozik a Kazinc-Thermnek.

A Timpanon Kft. eladósodása jóval a 2013. január 1-jei rezsicsökkentésnél korábbra datálható, nem annak az eredménye - szögezik le. A január 1-jei 10 százalékos lakossági árcsökkentésből származó hiányt ugyanis a távhőcégeknek többlettámogatásként kifizetik.

A MEKH áll a további tárgyalások elébe.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.