A katolikus egyház kapta a legtöbbet

A Magyar Katolikus Egyház kapta a legnagyobb összegű 1 százalékos felajánlást a 2008. évi személyi jövedelemadóból: több mint hárommilliárd forintot.


Az APEH honlapján közzétett 2009. év végi adatok szerint a Magyar Katolikus Egyház számára 498 229 adózó tett összesen valamivel több mint három milliárd forint 1 százalékos felajánlást a 2008. évi szja-ból.

Az egyházak és a kiemelt költségvetési előirányzatok számára összesen 7,125 milliárd forintot ajánlott fel több mint 1,115 millió adófizető polgár. Ebből az összegből mintegy ötmilliárd forintot csaknem 817 ezer adózótól a 169 egyház kapott, míg a két kiemelt előirányzat mintegy kétmilliárd forinthoz jutott több mint 299 ezer felajánlótól.

Az egyházak közül a második legnagyobb összeget, több mint egymilliárd forintot a Magyarországi Református Egyház kapta, amelyet mintegy 164 ezer adózó jelölt meg kedvezményezettként.

A harmadik legnagyobb támogatott a Magyarországi Evangélikus Egyház volt, amelynek összesen 316 millió forintot ajánlott fel több mint 45 ezer adófizető.

A negyedik legnagyobb felajánlást a Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közössége kapta, több mint 87 millió forintot 12 ezer felajánlótól, az ötödik helyen pedig a Magyarországi Baptista Egyház áll, több mint 76 millió forinttal, 11,5 ezer támogatótól.

A HIT Gyülekezetének közel 61 millió forintot ajánlott fel 17 ezer adózó, a Magyarországi Szcientológia Egyháznak mintegy 5 millió forintot 1062 adózó, s hasonló összeg jutott az Ősmagyar Egyháznak is 852 felajánlótól.

A legkisebb szja-felajánlást, mintegy 11 ezer forintot a Sekina Gyülekezet kapta nyolc támogatótól.

A kiemelt költségvetési előirányzatok közül a gyermekszegénység elleni program kapta a nagyobb felajánlást, mintegy 1,6 milliárd forintot 244 ezer adózótól, míg a Nemzeti Tehetség Programra mintegy 417 millió forint gyűlt össze 54 ezer adózótól.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.