A Kátay nem vész el, csak átalakul

A Kátay-hálózatot eddig üzemeltető cég tönkrement, a patinás, eddig két rendszerváltozást és jó pár tulajdonost túlélt név most egy másik, szintén a Vasedény égiszéhez tartozó vállalkozáshoz került. Több hónapos zárva tartás után újra szerdán újra megnyitott a Teréz-körúti Kátay műszaki szakáruház.

Az üzletet még a Kátay üzletcsoportot az ezredforduló óta a Vasedény Trade-től bérlő Elit Konyha Kft. zárta be. Miután a napokban felszámolási eljárás alá került az Elit Konyha, a Kátay név használati joga egy másik, szintén a régi Vasedény „köpenyegéből” kikerült, 2000-ben alakított vállalkozáshoz, a Vasedény-Falko-hoz (VE Falko) került.

A magyar tulajdonosi hátterű VE Falko jelenleg 16 műszaki szaküzletet üzemeltet, és az idén még újabb két üzletet nyitna, az egyik ezek közül a Budagyöngyében, az Elit Konyha által üzemeltetett Kátay lenne. Konyári István a VE Falko egyik ügyvezető igazgatója elmondta: a cég forgalmán is nyomot hagyott a válság, így az eltelt öt hónapban tíz százalékos volt a visszaesés, elsősorban a magasabb árkategóriájú termékeknél. 

Az új üzletnyitásokkal azonban úgy tervezik, hogy az árbevételüket a tavaly 1,77 milliárd forintról 2,1 milliárdra tudják növelni. A recessziós környezetben történő újabb üzletnyitásokról szólva az ügyvezető úgy látja: az utóbbi években lényegében rákényszerülnek a saját tulajdonban lévő üzletek arányának a növelésére – mára a 16 üzletükből 5 üzlet ingatlanának a tulajdonjogát vették meg mivel - különösen a magán ingatlantulajdonosok - srófolták szerintük lehetetlenül magasra a bérleti díjakat, így volt példa egy éven belül 60 százalékos emelésre is.

Az újonnan megnyíló Kátay üzletről a VE Falko vezetői elmondták: az új Kátay üzletpolitikája más lesz: a korábbi üzemeltető által – szerintük túlságosan is - szorgalmazott magas minőségi termékek mellett bevezetik a Vasedény üzletekből ismerős alacsonyabb árkategória termékeit.

A Kátay név még a második világháború előtti időszakból ered, a Teréz-körúti üzletet már ekkor is a Kátay-fivérek üzemeltették. A háború utáni államosítással a név a Vasedényhez került. A rendszerváltozás után a Vasedény 1996-os felszámolásával egybekötött privatizációjakor a Vasedény Trade Kft.-hez kerültek a Kátay név használati jogai.

A 2000-ben alapított Elit Konyha Kft. a Vasedény Trade-től kapta meg az üzemeltetési jogokat, és egy ideig sikerrel vitte tovább a Kátay nevet, országszerte kilenc üzletet üzemeltetve. Az utóbbi években azonban a multinacionális cégek versenyében a magát magas minőségi termékekkel – és persze árakkal – észrevetető Elit Konyha csillaga leáldozott, így a tavalyi évben sorra zárta be a nagy bevásárlóközpontokban lévő üzleteit, majd a Teréz körúti üzlet bezárására is kényszerült.

A cég tulajdonosa az év elején lapunknak elmondta: keresi a lehetőségeket a Kátay újjászervezésére. Azonban néhány hete felszámolási eljárás indult a céggel szemben. Kérdéses, hogy mi lesz az eddigi Kátay üzletek egy részével: a VE Falko ugyanis nem minden eddigi Kátay-üzletet veszi át.

Újranyitott Kátay-bolt a Nagykörúton
Újranyitott Kátay-bolt a Nagykörúton
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.