A karácsony sem segített a kereskedőkön

Tavaly decemberben sem nőtt a kiskereskedelmi forgalom: az értékesítés volumene - a naptárhatástól megtisztított adatok alapján - 1,7 százalékkal, 2010 egészében 2,3 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakitól, az előző hónaphoz képest pedig a szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint az eladások 0,7 százalékkal mérséklődtek - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán.

Novemberben havi szinten még stagnáltak az eladások és éves összehasonlításban 0,3 százalékos volt a csökkenés. A 2009-es éves visszaesés azonban magasabb volt a tavalyinál: 5,1 százalékot ért el.

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő kiskereskedelemben 2010-ben 7.477 milliárd forint értékű árut forgalmaztak, ebből decemberben az éves forgalom 10,5 százaléka, 782 milliárd forint realizálódott.

A kiskereskedelmi eladások 44 százaléka élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes-, 17 százaléka üzemanyag-, 14 százaléka bútor-, háztartásicikk-, építőanyag-kiskereskedelmi üzletekben bonyolódott le; a többi üzlettípus együttes részesedése 25 százalék volt 2010-ben. A forgalom szerkezete az előző évihez képest és az év során érdemben nem változott.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletek értékesítésének volumene 2010 decemberében 2,6 százalékkal, 2010 egészében 2,1 százalékkal volt kisebb az előző év azonos időszakinál. 2010 decemberében a forgalom jelentős részét (91 százalékát) lebonyolító vegyes termékkörű üzletek (hiper- és szupermarketek, vegyesboltok) eladásai 3,3 százalékkal mérséklődtek. 

A szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem decemberi volumene 0,8 százalékkal elmaradt a novemberi szinttől.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem értékesítésének volumene 2010. decemberben 0,6 százalékkal növekedett, így 2010 egészében 1,4 százalékos volt az elmaradás az előző év azonos időszakihoz képest. 2010 decemberében az előző évi alacsony bázishoz képest nagyobb volumenű forgalom bonyolódott le a könyv-,újság-, papíráru- és egyéb iparcikk-, a bútor-, háztartásicikk-, építőanyag-, valamint az iparcikk jellegű vegyes üzletekben, továbbá növekedtek az eladások a csomagküldő hálózatban, illetve az illatszer üzletekben.

A szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint a nem élelmiszer-kiskereskedelem eladásai 0,5 százalékkal elmaradtak a novemberi szinttől.

Az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumene 2010. decemberben 5, 2010 egészében 5,3 százalékkal csökkent az egy évvel korábbi azonos időszakhoz viszonyítva. A szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint a decemberi volumene elérte az előző havit.

Az Eurostat gyorsbecslése szerint - a naptárhatástól megtisztított adatok alapján - 2010 decemberében a kiskereskedelmi eladások az Európai Unió 27 tagállamában átlagosan 0,1 százalékkal, az eurózóna országaiban 0,9 százalékkal csökkentek az egy évvel korábbi szinthez képest. Az országok nem teljes körére rendelkezésre álló adatok szerint 10 tagállamban tapasztaltak bővülést, 11-ben csökkenést. A legnagyobb növekedést (12,4 százalék) Lengyelországban, a legnagyobb visszaesést (9,4 százalék) Romániában mérték. 2010 egészében az értékesítés volumene átlagosan 0,7-0,7 százalékkal növekedett az Európai Unió 27 tagállamában és az eurózónában egyaránt.

Az európai statisztikai rendszerben a kiskereskedelembe nem számító gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai decemberben 6,3 százalékkal meghaladták az előző év azonos időszakit, így az év egészében 10 százalékos volt az elmaradás. A gépjármű- és járműalkatrész-üzletek forgalma 2010-ben 613 milliárd forint volt, ami a kiskereskedelmi forgalom értékének 8,2 százalékával volt egyenértékű.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.