A jutalmazottak tizedét tarthatják meg az AIG-bónuszoknak

Minden tíz dollárból egy ütheti csak a markát az American International Group dolgozóinak a közfelháborodást kiváltó, összesen 165 millió dolláros jutalomból.

Vasárnap óta az AIG bónuszbotránya Amerika vezető híre: a nyár végén lényegében államosított, majd több mint 170 milliárd dollár közpénzből megsegített óriásbiztosító ugyanis a tavalyi negyedik negyedévben rekordösszegű, 61,7 milliárdos veszteséget termelt. Hét dolgozó hárommillió dollárnál is nagyobb bónuszt tett volna zsebre.

A képviselőház csütörtökön, 328:93 arányban fogadta el, hogy bármely vállalat jutalmai után - így az AIG-éi után is -, amely több mint ötmilliárd dollárt kapott az őszi pénzügyi mentőcsomagból, 90 százalékos adót kell fizetni. Hasonló lépésre készül a szenátus is. Az adóhatóság jelenleg az egymillió dollárnál kisebb jutalmak után 25 százalékos, a felett pedig 35 százalékos kulcsot számol. Barack Obama előzőleg felszólította Timothy Geithner pénzügyminisztert: minden jogi lehetőség felhasználásával akadályozza meg a jutalmak kifizetését. - Az AIG-t a vakmerőség és a mohóság juttatta ilyen helyzetbe. Nehéz megérteni, hogyan tehetnek zsebre egyáltalán bónuszokat, nemhogy ennyit - fogalmazott az amerikai elnök. Andrew Cuomo, New York állam a főügyészi jogköröket is ellátó igazságügyminisztere is magyarázatot követelt a kifizetésekre. - Ha nem tudjuk felszámolni a bónuszokat, akkor megadóztatjuk őket - fogalmazott Steve Israel demokrata képviselő, akinek törvényjavaslata eredetileg 100 százalékos jövedelemadóval sújtotta volna az állami pénzből megsegített vállalatoknál kifizetett jutalmakat.

A Capitoliumra is átterjedt népharag dacára voltak olyan politikusok, akik szerint az adótörvények nem bosszúhadjáratra valók. - Mi ez: vádemelés vagy törvényjavaslat? - vetette fel egyikük. Chuck Grassley republikánus szenátor viszont egyenesen azt mondta: a menedzsmentnek a Japánban szokásos példát kellene követnie. Vagy hajoljanak meg szégyenükben, és tűnjenek el, vagy pedig kövessenek el öngyilkosságot. E kijelentéséért másnap magyarázkodásra kényszerült. Egy társa szerint az AIG mozaikszó ma már az Arrogancia, az Inkompetencia és a Mohóság (greed) kifejezése. A cég arra hivatkozik: "meg van kötve a keze", a bónuszokat szerződések garantálják. Ezt az álláspontot képviselte a kongresszus által beidézett Edward Liddy vezérigazgató is, akit a Fed, a szövetségi tartalékbank már az államosítás nyomán ültetett a székbe, azután, hogy a jutalmakról szóló szerződéseket megkötötték. Neki nem járt volna most bónusz egyébként sem, és jelképes, évi egydolláros összegért dolgozik. Liddy azt kérte az évi legalább százezer dollárt kereső alkalmazottaktól, hogy fizessék vissza a jutalom felét. Többen jelentkeztek azzal, hogy az egész összegről lemondanak.

- Lehet, hogy joguk van a bónuszokhoz, de nincs örökké joguk az állásukhoz. Én azt mondom: viszlát, tűnjenek el gyorsan, és adják vissza a pénzt! - nyilatkozta előzőleg Barney Frank, a képviselőház bankfelügyeleti bizottságának elnöke. - Számos szörnyűség történt az elmúlt 18 hónapban, de a legvérlázítóbb, ami az AIG-nál történt - mondta Lawrence Summers, Obama vezető gazdasági tanácsadója, Bill Clinton egykori pénzügyminisztere.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.