A Józsefvárosi piac áll a feketelista élén

Összesen 49,5 millió forint bírságot szabott ki a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH), a november 20. és december 7. között, a Csillagszóró II. akció keretében lefolytatott több mint 1200 ellenőrzés során.

Wittich Tamás, az NFH főigazgatója elmondta: a 2009. január 4-ig tartó akció során elsősorban a gyerekek védelmére helyezi a hangsúlyt a hatóság, mivel a veszélyes termékek több mint fele a legfiatalabb korosztályokat  érinti.

Az összes vizsgált egység közül 42 százaléknál találtak valamilyen szabálytalanságot. Ez az arány azonban jóval magasabb volt a december 3-án vizsgált Józsefvárosi piacon, ahol a vizsgált egységek több mint 80 százalékánál hiányosságot állapított meg a hatóság - foglalta össze az akció eddigi eredményeit Wittich Tamás.

Az élelmiszerkereskedelem és vendéglátás területén a regionális felügyelőségek ellenőrei 564 egységet vizsgáltak, amelyek közül 251-nél állapítottak meg szabálytalanságot. Az időszakos árusítóhelyeken ez az arány kedvezőbb volt az eddigi vizsgálatok alapján, mivel csak összesen 44 nyílt árusítású egységnél történt fogyasztóvédelmi intézkedés. Az időszakos vendéglátó árusítóhelyeken 11 egységben károsították meg a vásárlókat, míg a nyugtaadási kötelezettségét hat eladó mulasztotta el.

A hatóság kiemelt figyelmet fordított a díszvilágítási füzérek, az adapteres villamos játékok, a mágneses játékok, az asztali lámpák és hordozható gyermekjátékszerű lámpatestek ellenőrzésére. A legnagyobb hiányosság a mágneses játékok esetében volt: a 169 ellenőrzés során 80 esetben állapítottak meg hiányosságot a felügyelők, ami 47 százalékos kifogásolási arányt jelent - emelte ki Wittich Tamás.

A józsefvárosi piac vizsgálata során a legjellemzőbb szabálytalanságokat az árfeltüntetés hiánya és a vásárlói  tájékoztatók hiánya jelentették. A vizsgálat során három féle veszélyes fényfüzért foglaltak le, valamint egy, gyermekekre veszélyt jelentő játékot vontak ki a forgalomból. A főigazgató elmondta: a kifogásolt műszaki cikkek és gyermekjáték összértéke 750 ezer forint volt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.