A jövő év közepéig igazolta gázforrásait az Emfesz

Mintegy 2,5 milliárd köbméter földgáz kapacitást kötött le az Emfesz a következő, július elsején kezdődő gázévre és igazolta a Magyar Energia Hivatalnál ennek forrásait - közölte Góczi István, az Emfesz Kft. ügyvezetője.

 

 

Az ügyvezető Moszkvából visszatérve elmondta, hogy az orosz tulajdonosok aktívabbak lesznek az Emfesz ügyeinek rendezésében, és a RosUkrEnergo (RUE) mintegy 500 millió dolláros követelését a tulajdonosok egymás között rendezik. Az ügyvezető ellen hozott lakhelyelhagyási tilalmat bírósági végzéssel február végén oldották fel, ezért utazhatott el az orosz fővárosba.

A tulajdonos, a Svájcban bejegyzett RosGas AG igazgatóját, Gazda Tamást leváltották, helyét egy orosz üzletember, Dimitrij Kuznyecov foglalta el. Gazda Tamás az Emfesz vezetői között marad.

A következő gázévben is az E.ON-tól, a Moltól és a szabadpiacról szerzi be a földgázt a társaság - közölte Góczi István. Korábban közvetlenül jutott orosz gázhoz az Emfesz. Az ügyvezető hozzátette: az orosz tulajdonosok aktivitása azt is jelenti, hogy a "profitcentrum" Moszkvában lesz, azaz a nyereség a tulajdonosoknál képződik.
Góczi István reményei szerint a tulajdonosok a nyár végére, ősz elejére rendezik a tartozások kérdését.

Az Emfesz kénytelen volt leírni 42 milliárd forint veszteséget a 2008. évi gazdálkodás után. Az akkori tulajdonos, a Mabofi ugyanis az általa kivett összegeket a cégcsoporton belüli átcsoportosításnak nevezte, és nem hajlandó visszafizetni. Az eredeti beszámoló szerint még 6,2 milliárd forint adózott nyereséget számolt el a cég. Az önellenőrzés után leírt 42 milliárd forint veszteség miatt tőkeemelésre lesz szükség, mert a saját tőke jóval a jegyzett tőke alá esett. Góczi István azt mondta, hogy tulajdonosok számolnak a tőkeemelés szükségességével.

Az Emfesz tavaly 2,6 milliárd köbméter földgázt értékesített úgy, hogy ebben 900 millió köbmétert a stratégiai tárolóba töltöttek. A következő gázévre tervezett 2-3 milliárd köbméter eladását az teszi lehetővé, hogy a meglévő szerződésekben még vannak tartalékok, és új fogyasztókat szereznek meg. Jelenleg 209 ezer szerződéses lakossági fogyasztó van, közülük 127 ezren korábban is az Emfesztől kapták a gázt, a többi más szolgáltatónál volt eddig, most folyik az átállásuk.

A cég 35 városi fűtőművet lát el, 170 társasháznak szolgáltat. Az ipari fogyasztók száma eléri a 300-at mintegy ezer telephellyel. Ugyanakkor 300 önkormányzatot és annak ezer intézményét is az Emfesz látja el. A következőkben a társaság bővíteni akarja a kis- és középvállalatok, az önkormányzati és kormányzati intézmények és a lakosság fogyasztói körét, mert az Emfesz számára ebben van a legnagyobb hozzáadott érték.

Ennek érdekében fejlesztették a Nyíregyházán lévő ügyfélszolgálatot, ahol több mint 130 fő dolgozik. A ügyfelekkel való foglalkozás szabályai jóval szigorúbbak annál, mint amit a Magyar Energia Hivatal előír a nem szabadpiacon lévő lakossági és közintézményi fogyasztókkal kapcsolatos ügyintézésben.

A lakossági panaszok döntő részben nem az Emfesszel, hanem a korábbi szolgáltatókkal kapcsolatosak - mondta Gallyas Igor kommunikációs tanácsadó. A szolgáltatót váltók ugyanis sokszor azzal szembesülnek, hogy az előző szolgáltatójuk nem tudja megfelelő időben elvégezni az elszámolást. A Tigáznál például ehhez hiányosak a technikai feltételek - tette hozzá.

Góczi István újságírói kérdésre elmondta, hogy azért kértek nemzetbiztonsági vizsgálatot a Nitrogénművekkel folyó jogi eljárással kapcsolatban, mert a választott bíróságon olyan beadvánnyal élt a korábbi Emfesz-tulajdonos Mabofi, ami csak jogtalanul kerülhetett a birtokába, és ami veszélyeztette az Emfesz működését.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.