A jegybank tovább csökkenti az alapkamatot

Az eddiginél is kisebb, óvatosabb léptekkel, de tovább csökkenti az alapkamatot a jegybank – mondta Balog Ádám alelnök, aki szerint az MNB csak olyan devizahiteles mentőcsomagot támogat, amely nem roppantja meg a hazai bankrendszert.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke szerint van mozgástér az alapkamat további mérsékléséhez, akár a 2,5 százalékos szintig is csökkenhet az irányadó ráta - idézte a Reuters hírügynökségnek adott interjút a Portfolio.hu. Balog Ádám elmondása szerint még nem dőlt el, hogy a monetáris tanács tíz bázispontra lassítja a kamatvágás ütemét, de lát arra esélyt, hogy a jövőben az eddigi húsz bázispontnál kisebb lépésekben csökkentik a kamatot.

Magyarország fenntartható módon stabil a nettó külső adósság, a folyó fizetési mérleg és a költségvetési fegyelem területén, ugyanakkor ez nem azt jelenti, hogy a jegybanknak nem kell óvatosnak lennie - fogalmazott. Az MNB alelnöke szerint az inflációs várakozásokra alapozva van mozgástér az alapkamat további csökkentésére.

Arra a kérdésre, milyen tempóban folytatódik a kamatcsökkentés, közölte: lát arra esélyt, hogy a jövőben az eddigi 20 bázispontnál kisebb lépésekben csökkenti a kamatot a jegybank. A decemberi kamatdöntéskor úgy gondolták, hogy a lassítás indokolt lesz, mostanra azonban nehéz határozott állásfoglalást tenni. A közeljövőben ugyanakkor Fed- és EKB-döntés is várható, amelyek megváltoztathatják döntésüket.

A forint árfolyamáról a tudósítás szerint elmondta, hogy a jegybanknak nincs árfolyamcélja, ezért önmagában az árfolyammozgás miatt nem lépne. Arra a kérdésre, hogy mi történik, ha pár hónap alatt az euró árfolyama 310 forintig gyengül, úgy válaszolt: nem lép a jegybank, ha a gyengülésnek nincs inflációs hatása, ami pedig veszélyeztetné az inflációs cél elérését.

A devizahitel-szerződésekkel kapcsolatban Balog Ádám azt mondta, hogy egy elővigyázatos megoldás készül, de ettől még a csomag kockázatot jelent. Az MNB olyan megoldást tud támogatni, amely nem helyez túlzott terhet a bankrendszerre, kellően kidolgozott és nem jár rövid távú sokkal a devizatartalékra nézve. Kitért arra is, hogy amennyiben a növekedési hitelprogram (NHP) megteremti a lehetőségét a magasabb potenciális növekedésnek, a beruházások beindulnak, és a trend később is folytatódik, nem lesz szükség az NHP-ra.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.