A jegybank együttműködne

Az inflációs várakozások, a szabályozott árak alakulása illetve a reális euróbevezetési menetrend jelentik a közeljövő legfontosabb monetáris kérdéseit az MNB által a nemzetgazdasági miniszter számára készített "Együttműködés Könyvében". A jegybank - hangsúlyozzák - kész az egyeztetésekre.

Az inflációs várakozások nem kellően "horgonyzottak" - állítja a jegybank. Monetáris politikai szempontból az MNB ezt tartja a közeljövő legnagyobb kockázatának, az "importált inflációs nyomás" illetve a szabályozott árak alakulása mellett. Középtávon a legfőbb kihívásnak az euró bevezetésére vonatkozó hiteles, reális menetrend kialakítását tartják - derül ki az MNB működéséről az új kormánynak készített összefoglalóban, amely nyilvánosan elérhető a jegybank honlapján.

Az összefoglalót a Magyar Nemzeti Bank május 31-én adta át  Matolcsy György nemzetgazdasági miniszternek.

Az MNB közleménye szerint az "Együttműködés Könyve" címet viselő kötet áttekintést ad az MNB szerepéről, feladatairól, számba veszi a monetáris politikával és a pénzügyi stabilitással összefüggő kérdéseket.

A Magyar Nemzeti Bank kész az egyeztetésre az aktuális és stratégiai kérdésekben, a kormányt és a jegybankot érintő ügyekben.

Az anyag - a jegybanki közlemény szerint - hangsúlyozza, hogy a Magyar Nemzeti Bank törvényben rögzített elsődleges célja az árstabilitás elérése és fenntartása. Az MNB elsődleges céljának veszélyeztetése nélkül, a rendelkezésére álló monetáris politikai eszközökkel támogatja a kormány gazdaságpolitikáját. A monetáris politika a hosszú távon fenntartható gazdasági növekedéshez leginkább az árstabilitás fenntartásával képes hozzájárulni.

Az IMF-EU hitelcsomag lehívásával nagymértékben megemelkedett az ország devizatartaléka. Ez egyrészt számottevően hozzájárult az ország külső sokkokkal szembeni ellenálló képességének erősödéséhez, másrészt pedig megnövelte a jegybank kéthetes kötvényállományát. Ez azonban nem akadályozza a bankok aktívabb hitelezési tevékenységét, és ez a hitelezési tevékenység visszafogásának jeleként sem értelmezhető.

Jelenleg a jegybanknak a pénzügyi stabilitás terén közvetlen szabályozói eszközei nincsenek. Az MNB leginkább a likviditás biztosításával, a rendszerszintű kockázatok feltárásával és elemzésével, valamint az ezekből következő javaslatok megfogalmazásával tud leginkább hozzájárulni a pénzügyi stabilitás fenntartásához - áll a kötetről készült jegybanki közleményben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.