A játékvasutakat sem kíméli a válság

Európa legpatinásabb vasútmodellgyártója, a 150 éves német Märklin volt az egyetlen, amely nem tette át a termelését Kínába. Be is bukott.

Korábbi hírek szerint a Märklin legalább 50 millió euróval tartozik csupán a Baden-Württemberg-i tartományi banknak (LBBW), és  mivel a játékgyárnak tavaly legalább 20 millió eurós vesztesége  volt, nem tudott fizetni a hitelezőknek a január végi lejáratig. Az  átütemezésről kezdett tárgyalások nem vezettek eredményre, ezért a  Märklin csődeljárást kezdeményezett önmaga ellen, védekezésül a  hitelezőkkel szemben.

A Märklin már néhány évvel ezelőtt is csődveszélyben volt, de  2006-ban megmentette egy brit befektetési alap - a Kingsbridge  Capital Advisors -, amely felvásárolta a cég száz százalékát. Most  is várható, hogy a márkát meg fogják menteni, még ha talán más cég  keretében is.

A Märklin csődjével újabb önálló cég tűnhet el az európai játék-  és vasútmodellgyártásból. Nagyobb független  modellvasút-szériagyártók Európában eddig is csak Németországban  maradtak talpon, az ottani konszolidációból korábban éppen a Märklin  látszott győztesként kikerülni, magához váltva az ottani konkurencia  egy részét. A többi jelentős európai céget kisebb részben az  amerikai Bachmann játékgyár, túlnyomórészt pedig a brit Hornby  vasút- és autómodellcég olcsó pénzért felvásárolta az elmúlt években.

A modellvasútgyárakra a jelek szerint az utolsó csapást méri a  gazdasági világválság, de már eddig is nehezen küszködtek, nagyrészt  elhibázott üzletpolitikájuk miatt, mondják elemzők. Az európai  modellvasútpiacot a kilencvenes évek elejétől kínozza az  elektronikus játékok versenye.

Az amerikai és a brit gyártók Kínába vitték a termelést, ezzel  némiképp korlátozták a költségnövekedést. A Märklin azonban nemigen  élt ezzel a módszerrel, fontosabbnak tartotta a minőség megőrzését.  Így termékei akár 60-80 százalékkal is drágábbak a  versenytársakéinál - válság idején ez végképp nem jó recept a  forgalom növelésére.

A piaci lejtmenet az általános játékgyárak teljesítményén is  meglátszik. Hétfőn évtizedek óta  a legrosszabb karácsonyi időszakról számolt be a világ legnagyobb  játékgyártó cége, az amerikai Mattel. Emiatt a cég nyeresége a  vártnál jóval nagyobb mértékben, 46 százalékkal csökkent a tavalyi  negyedik negyedben az egy évvel korábbihoz képest.

A Matttel csoport adózott eredménye 176,4 millió dollárra  csökkent az egy évvel korábbi 328,5 millió dollárhoz képest. A  hanyatló kereslet miatt a bevétel 11 százalékkal 1,94 milliárd  dollárra csökkent 2,19 milliárdhoz képest. Amerikában 6 százalékkal,  külföldön 20 százalékkal esett vissza a forgalom. A külföldi  bevételt a dollár erősödése is megnyirbálta.

Az év egészében az adózott eredmény 37 százalékkal esett, 380  millió dollárra, a bevétel 1 százalékkal apadt az előző évihez  képest, 5,9 milliárd dollárra.
A Mattel fő riválisa, a Toys"R"Us is arról számolt be januárban,  hogy a karácsonyi időszakban bel-és külföldi eladásai szintén jelentősen visszaestek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.