A japánok nem bíznak az euróövezeti stabilizációs csomagban

Nem bíznak a japán befektetők a 750 milliárd eurós euróövezeti stabilitási garanciacsomag hatékonyságában, az euróövezeti kötvények helyett már inkább az amerikai adósságpapírokat tartják vonzó befektetési célpontnak - áll az egyik vezető londoni befektetési bank új felmérésében.

A Barclays Capital rendszeresen méri az euróövezeti és amerikai adósságfinanszírozás szempontjából alapvető fontosságú japán intézményi befektetői kör hangulatát.

Az e héten elvégzett legújabb vizsgálat során a ház feltette azt a kérdést, hogy a japán befektetési alapok szerint a 750 milliárd eurós mentőcsomag megoldja-e az euróövezeti adósságválságot. Azoknak az aránya, akik erről legalább "valamennyire" meg vannak győződve, az előző heti 43,8 százalékról alig 30,4 százalékra csökkent, azoké pedig, akik "nem nagyon" bíznak a csomag hatékonyságában, 50,0 százalékról 58,7 százalékra emelkedett egy hét alatt.

A válaszadók 10 százaléka azt a válaszlehetőséget jelölte be, hogy "egyáltalán nem" bízik a stabilizáló csomag működőképességében.

A felmérésből az is kiderült, hogy a japán intézményi befektetők mindegyik euróövezeti tagállam és térség szuverén kötvényeivel szemben immár előnyben részesítik az amerikai kormánykötvényeket.

A Barclays Capital szakértői az erre vonatkozó kérdést több részre bontották, úgy, hogy a felmérésbe bevont befektetők külön összehasonlíthatták Németország, Franciaország, az "egyéb vezető euróövezeti országok", a "Görögország nélküli euróövezeti perifériális államok", valamint Görögország kormánykötvényeit az amerikai szuverén kötvényekkel, de mindegyik változatban azok a japán befektetők voltak nagy többségben, akik az amerikai államadósságot tartották vonzóbb befektetési célpontnak.

A londoni elemzői közösségen belül sem mindenki bízik abban, hogy - legalábbis Görögország esetében - a mentőcsomag sikerrel jár.

Az Economist Intelligence Unit (EIU) - a világ legnagyobb, nem befektetési banki jellegű gazdaságelemző cége - júniusra szóló, Londonban már hozzáférhetővé tett legfrissebb világgazdasági prognózisában azt írta: éppen a hatalmas görög kiadáscsökkentési tervek miatt a görög hazai össztermék (GDP) olyan mértékű visszaesésétől lehet tartani, hogy az ebből eredő államháztartási jövedelemkiesés semlegesítheti a konszolidációs erőfeszítések hatásait.

További aggodalom forrása a lakossági tiltakozás, ami a kormányzati eltökéltség gyengüléséhez vezethet. A ház szerint ez az euróövezet más "perifériális" gazdaságaira is igaz.

Mindezek alapján az EIU londoni elemzői azt jósolják, hogy Görögország - valószínűleg 2012-ben, amikor a piac erre már jobban fel lesz készülve - végül rákényszerül adósságállomány-szerkezetének átalakítására.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.