A húsáfa-csökkentés egy része tűnne csak el

Az áfacsökkentés egy része eltűnne, de mindenképp csökkenne a hús ára is, ha az adóteher 27 százalékról 10 százalék alá mérséklődne.

A szocialisták továbbra is úgy látják, hogy minden alapvető élelmiszer - vagyis a pékáru egy része, a tej, tojás, a sertés, csirke, pulykahús, az édesvízi halak, továbbá a Magyarországon termő zöldségek és gyümölcsök - áfáját csökkenteni kell - közölte Gőgös Zoltán szocialista országgyűlési képviselő keddi budapesti sajtótájékoztatóján Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár bejelentésére reagálva. 

A termelők szakmai szervezetei már régóta szeretnék elérni, hogy az élelmiszerek Európában messze legmagasabb szintű áfáját mérsékeljék. A várható árcsökkenés miatt szerintük növekedne a fogyasztás és a hazai gazdálkodók, az élelmiszeripar versenyhátrányát csökkentené. Ráadásul az elvonás mérséklése miatt az ágazatban 30-80 százalékosra becsült feketegazdaság is visszaszorulna.

Ha a kormány végrehajtaná az államtitkár által bejelentett mértékben a húsfélék áfájának mérséklését (a jelenlegi 27 százalékról 10 százalék alá), akkor ez csak a kereskedők hasznát szolgálná, vélik többen. 2006-ban, amikor 25-ről 20 százalékra változtatták az áfát, a kedvezmény gyakorlatilag a pénztárgépekben eltűnt.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség titkára szerint a 17 százalékos áfatömeg már olyan jelentős mérték, amely mindenképpen csökkentené a fogyasztók kiadásait. Annak a meggyőződésének is hangot adott, hogy a fogyasztói árak is csökkennének – ha nem is 17 százalékkal –, hiszen az egyes kereskedelmi vállalatoknál az árcsökkenés miatti forgalomnövekedés költségnövekedéssel jár, amit ellensúlyozni kell.

Ettől függetlenül a verseny miatt árcsökkenésre számít, hiszen a piac egyes nagy szereplői bizonyára mérséklik az árakat, amit a többieknek is követni kell. Ugyanakkor a piac mindenképpeni tisztulására számít, hiszen a csalók, feketézők számára a 27 százalékos áfa "lenyúlása" igen vonzó lehet, a fogyasztói ár 10 százaléka ugyanakkor már nem ilyen csalogató. Elmondta azt is, hogy hosszabb távon a legális húsforgalom növekedésével, a húsfeketézés visszaszorulásával számolnak. Ez az online pénztárgépek miatt mindenképp a költségvetés bevételeit növeli.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.