A HP-n egyelőre nem fog a recesszió

Némi reménysugárt jelenthet a technológiai ipar számára, hogy a világ legnagyobb személyi számítógép (PC) gyártója, az amerikai Hewlett-Packard 10 százalékkal növelni tudta eladásait az idei harmadik negyedévben, cáfolva ezzel a recesszió következtében csökkenő keresletre vonatkozó előzetes aggodalmakat.

A PC eladásokból 11,2 milliárd dolláros bevétele származott a cégnek, ez 200 millióval múlja felül az elemzői várakozásokat. A vállalat teljes forgalma 33,6 milliárd dollár volt, 19 százalékkal több, mint tavaly ilyenkor. A forgalombővülést egyfelől azzal magyarázzák, hogy a HP sikeresen „szállt alá" a manapság egyre népszerűbb hordozható minigépek, a netbookok világába, s nagy teljesítményű modelljeivel megcélozta a 400 dollár alatti kategóriát.

A másik fontos tényező a notebook modellpaletta teljes felfrissítése volt. A lényeg: a 80 ezer egységből álló viszonteladói hálózatot működtető HP immár második éve vezeti a számítógépes eladások alapján vezetett világranglistát, maga mögé utasítva az elsősorban az online megrendelésekkel operáló, tehát minimális raktárkészlettel rendelkező Dellt. A Gartner kutatóintézet harmadik negyedéves adatai szerint a HP 18, a Dell pedig 14 százalékos PC-piaci részesedéssel rendelkezik.

A jó eredmény a részvényárfolyamba is beépült: a HP 3,1 százalékot erősödött a New York-i tőzsdén, igaz az év eddigi szakában 29 százalékos leértékelődést hozott számára az általános gyengülés. A HP 6 százalék feletti nyereségrátával dolgozott, azaz 2,11 milliárd dollárt könyvelhetett be az eredmény rubrikába, ez 2,4 százalékos előrelépés az előző év azonos negyedévéhez képest. A HP nyereségének harmada, 616 millió dollár származik a személyi számítógépek forgalmazásából. Érdekesség, hogy darabszámot tekintve a notebook-eladások 21 százalékkal bővültek, míg az asztali PC-kből 2 százalékkal kevesebb fogyott.

A kaliforniai vállalatóriás azonban még ma is a nyomtatóira lehet a legbüszkébb, hiszen ezek hozták számára a nyereség több mint felét, 1,16 milliárd dollárt, noha az eladások gyakorlatilag stagnálnak. Nem így a nyomtatáshoz szükséges kiegészítőké, azaz a festékanyagoké és papíroké, amelyből 9 százalékkal fogyott több az októberrel zárult harmadik negyedévben.

A HP teljes éves forgalma 127,5 milliárd dollár lehet az idén, amit a következő pénzügyi évben 130 milliárdra szeretnének növelni. Ennek elérése érdekében a cég masszív költségcsökkentést hajt végre. Az EDS információtechnológiai szolgáltató szeptemberi, 13,2 milliárd dollárért történt felvásárlása után most jön a feketeleves: az egyesített vállalatok teljes dolgozói létszámának 7,5 százalékos leépítése, ami 24,6 ezer dolgozó elküldésével jár, s a HP számára évi 1,8 milliárdos megtakarítást jelent. Ez a legbrutálisabb leépítés, amióta Mark Hurd vezérigazgató állt a Hewlett-Packard élére.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.