A hozamok csökkenésében bízik az ÁKK

Az ÁKK számításai szerint az állampapírok hozama csökken, ha megkötjük a megállapodást a valutaalappal.

A fejekben nagyon nehéz megváltoztatni egy képet. Vannak, akik veszik a magyar állampapírt, eddig is vették, pont azért, mert mások negatívan ítélték meg Magyarországot. A vásárlók azonban csak a számokat nézték, és azt mondták, az ország tényleges teljesítményéhez képest sokkal magasabbak a kamatköltségei, vagyis megéri magyar állampapírt venni, mert amikor kiderül, hogy ténylegesen sokkal jobb a helyzet, akkor egy jelentős hozamcsökkenés következik be, és extranyeresége lesz a befektetőknek.

Viszont vannak, akik óvatosak, és kivárnak az IMF-megállapodásig – magyarázta Borbély László András, az Államadósság-kezelő Központ vezérigazgató-helyettese az m1 Ma reggel című műsorában azon korábbi kijelentését, miszerint a magyar kormány tartja a hiánycélt, ezt azonban a befektetőkben jó kommunikációval tudatosítani kell.

Idézte John Maynard Keynest, aki szerint nem az új gondolatok megértése a nehéz, hanem megszabadulni a régiektől. Eddig azt erőltették, hogy a magyar gazdasággal baj van, immár azonban az Európai Unió is elismeri, hogy tartani tudjuk a hiánycélt – hívta fel a figyelmet.

Azt várjuk, ha megkötjük az IMF-fel a megállapodást, akkor a kamatok felára is csökken. Nyilván a piac azt is nézi, hogy a valutaalap hiteléből, vagy a piacról finanszírozzuk magunkat, s ez lefelé húzza a hozamokat, de az állam valószínűleg csak a megállapodás után lép piacra – szögezte le az ÁKK vezérigazgató-helyettese. (forrás: Hirado.hu)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.