A horvátok bíróságra viszik a Molt?

A Mol után a horvát kormány is nemzetközi döntőbírósághoz fordul az INA-ügyben– tudta meg a zágrábi Vecernji list.

Zágrábi lapértesülés szerint a horvát kormány január végéig nemzetközi döntőbírósághoz fordul a Mol-INA-ügyben, a két olajcég nem kommentálta az értesülést. A Mol már tavaly novemberben nemzetközi választottbírósági eljárást kezdeményezett a horvát kormány ellen.

A Vecernji list csütörtöki számában emlékeztet, hogy a horvát álláspont szerint Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója korrupció árán szerezte meg az INA irányítását, elmaradtak a részvényesi szerződésben vállalt Mol-befektetések a horvát olajfinomítókba és a Mol megsértette a kereskedelmi társaságokra vonatkozó horvát törvényeket.

A lap megkereste a Molt, de a cég jelezte, hogy szóbeszédet nem kommentál. Az MTI megkereste az INA szóvivőjét is, aki úgyszintén nem kívánta kommentálni az értesülést.

A lap emlékeztet arra, hogy a két stratégiai partner, a Mol és a horvát kormány találkozója január 16-án lesz. A találkozón mindkét fél keményen fogja védeni az érdekeit, ezért vélhetően eredménytelenül zárul a tárgyalás - írja a Vecernji list. A januári horvát tárgyalódelegációt Ivan Vrdoljak horvát gazdasági miniszter vezeti, aki ki fog tartani amellett, hogy az INA-t a horvát törvények szerint irányítsák - teszi hozzá az országos napilap.

A lap megszólaltatja Jasminko Umicevic olajipari tanácsadót, aki szintén úgy véli, hogy aligha elkerülhető a döntőbíráskodás. A szakember nem hiszi, hogy a Mol elfogadná a horvát fél feltételeit. Umicevic szerint a folyamatban a horvát fél jó helyzetben van, ezért hisz abban, hogy a horvát kormány álláspontja fog győzni.

A Mol ugyanakkor már tavaly novemberben, a Budapesti Értéktőzsde honlapján bejelentette, hogy nemzetközi választottbírósági eljárást kezdeményezett a horvát kormány ellen horvátországi befektetéseinek védelmében a Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központjánál (ICSID); mert a zágrábi kormány nem teljesítette bizonyos szerződéses kötelezettségeit és vállalásait.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.