A horvát kormány újratárgyalná a Mol-szerződést

A horvát kormány továbbra is módosítani szeretné a Mollal az INA irányítására kötött korábbi szerződést – közölte a horvát pénzügyminiszter azután, hogy a helyi bíróság első fokon tíz év börtönbüntetésre ítélte Ivo Sanader volt horvát miniszterelnököt többek között ama gyanú miatt, hogy a Moltól tízmillió euró kenőpénzt fogadott volna el az INA-irányítás átengedése fejében. A külügyminiszter viszont egyelőre kizárta a szerződés felülvizsgálatát.

A horvát kormány elégedetlen az INA részvényesi szerződésével, és már régóta tárgyal a Mollal annak módosításáról – jelentette ki Slavko Linic pénzügyminiszter szerdán a horvát közszolgálati rádióban (HR).

A miniszter arra a kérdésre, hogy az Ivo Sanader volt kormányfő perében kedden született elsőfokú ítélet után milyen lépésre készül a kabinet az INA részvényesi szerződésével kapcsolatban, kifejtette: "függetlenül magától az ítélettől, a kormány elégedetlen a részvényesi szerződéssel, és úgy gondolom, hogy az kiegészítések és módosítások tárgya lesz, és olyan szerződés köttetik, amellyel mindkét fél elégedett lesz".

A zágrábi megyei bíróság kedden tíz év börtönbüntetésre ítélte nem jogerősen Sanadert háborús nyerészkedés, hivatali visszaélés és vesztegetés bűntettének elkövetése miatt. A per egyik vádpontja szerint a volt kormányfő a magyar Mol olajipari társaságtól 10 millió euró kenőpénzt kapott, hogy ennek fejében a Mol irányítói jogokat szerezzen az INA horvát olajipari cég felett. A Mol Nyrt. visszautasította a Sanader-ítéletben elhangzottakat, közölve: soha nem korrumpált egyetlen politikust sem, és nem adott pénzt azért, hogy megszerezze a horvát INA-ban az irányítási jogokat.

Az INA horvát olajvállalat részvényeinek 44 százaléka a horvát kormány, 49,1 százaléka pedig a Mol magyar olajipari társaság tulajdonában van. Horvát részről korábban is többször kritizálták az INA igazgatóságán belüli viszonyokat, azt állítva, hogy a horvát felet képviselő igazgatósági és felügyelőbizottsági tagok hátrányban vannak a Mol delegáltjaival szemben, vagyis hogy az INA-t gyakorlatilag Budapestről irányítják.

A kormány részéről a leghevesebb kritikákat általában Linic pénzügyminiszter fogalmazta meg, aki szerint a Mol mint stratégiai partner nem fektetett eleget a horvát olajvállalatba.

A nem jogerős ítélet után a horvát média azt taglalja, hogy a kormány felülvizsgáltatja-e az INA részvényesi szerződését.

"Minden szerződés akkor jó, ha azzal az egyik és a másik fél is elégedett" – jelentette ki Linic a szerdai rádióműsorban, hozzátéve, hogy a Zoran Milanovic miniszterelnök vezette kormányt eddig is foglalkoztatta a megállapodás, és folytatják annak megvitatását.

"Másfelől az INA-részvények 44 százalékos tulajdonosaként a kormány gázágazati és kőolajkút-beruházásokat követel Horvátországban. De ugyanúgy érdekel bennünket a két olajfinomító működése és a termelés bővítése" – tette hozzá a pénzügyminiszter.

Linic szerint az ítélet "talán segít a Molnak megérteni", hogy "nem kell vesztegetni az időt a végleges ítéletre várva". Megerősítette, hogy a tárgyalások már folynak, és úgy minősítette, hogy azok "nem könnyűek", és hosszú ideig tartanak.

A horvát kormány alelnöke, Vesna Pusic külügyminiszter kizárta az INA–Mol-szerződés felülvizsgálatát a nem jogerős ítélet kihirdetése után – jelentette honlapján kedden az RTL horvát kereskedelmi csatorna.

"Ez nem jogerős ítélet, a védelem valószínűleg fellebbezni fog" – mondta a miniszter asszony a helyi RTL televízió honlapjára feltöltött 20 másodperces interjúrészletben, s hozzátette, hogy majd a jogerős döntés után lehet elemezni a szerződést.

A helyi sajtó által idézett, illetve a rádióban és televízióban megszólaltatott politikusok és energetikai szakemberek túlnyomó többsége szerint változtatni kell a részvényesi szerződésen és az INA igazgatóságán belüli viszonyokon, amelyek nem kedveznek a horvát félnek. Egyesek úgy látják, hogy ez nem most fog megtörténni.

A Poslovni dnevnik című napilap szerdán, a többi között az Erste csoporttól idézve azt írta, hogy külföldi elemzők szerint nem várható változás az INA-n belüli erőviszonyokban. Az elemző hozzátette, hogy a kulcsszereplők közül rövid időn belül senkinek sincs lehetősége és szándéka megváltoztatni a részvényesi egyensúlyt.

A horvát kormány október végén úgy döntött, hogy új embereket ültet az INA felügyelőbizottságába. A részvényesek a december 18-i rendkívüli közgyűlésen döntenek a három eddigi tag visszahívásáról és az újak kinevezéséről. Az összesen kilenctagú felügyelőbizottságban három hely illeti meg a horvát kormányt, egy a dolgozókat, öt pedig a Molt.

 

A Mol nemzetközi lépéseket fontolgat

A Mol mai, az ítélet rá vonatkozó kitételeit ismételten visszautasító közleménye rögzíti: a bíróság részére nem nyújtottak be olyan tényleges bizonyítékot, amelyek a Mollal kapcsolatos vádakat igazolták volna. Az INA vállalatirányítási szabályaival illetve gyakorlatával kapcsolatos állítások tévesek.

Az olajvállalat ennek kapcsán megkérdőjelezi, hogy az eljárás, különös tekintettel a Mol elleni vádakra, összeegyeztethető-e bárhol is az Európában alkalmazott jogi eljárásokkal, normákkal és elvekkel.

Remélik, hogy ezeket sikerül az eljárás későbbi szakaszában helyesbíteni.

Mint Horvátország legnagyobb külföldi befektetője, a Mol fenntartja a jogát, hogy ügye érdekében nemzetközi lépéseket tegyen, ha szükséges.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.