A hipermarketek már a patikákat is 'támadják'

Jelenleg több milliárd forintos veszteséget könyvelnek el a patikák azzal, hogy folyamatosan szűkül a patikai szektorban forgalmazható termékek köre – közölte a Hálózati Gyógyszertárak Szövetsége (HGYSZ) hétfőn.

Jelenleg több milliárd forintos veszteséget könyvelnek el a patikák azzal, hogy folyamatosan szűkül a patikai szektorban forgalmazható termékek köre - közölte a Hálózati Gyógyszertárak Szövetsége (HGYSZ) hétfőn az MTI-vel. A szervezet ezért javaslatot tett a versenyhátrány ledolgozására.

A HGYSZ közleménye szerint az általuk megfogalmazott javaslatok jelentős állami beavatkozás nélkül segítenék a szektor fenntartható működését.

Mint írták, a versenyhátrányt az okozza, hogy a patikákban forgalmazható termékek köre folyamatosan szűkül. Ezzel párhuzamosan a hipermarketek és a drogériák olyan egészségmegőrzéssel kapcsolatos terméket árusíthatnak, amelyek nem forgalmazhatók patikákban, továbbá az elmúlt években az úgynevezett gyártói vaklicit is jelentős - havonta 400-450 ezer forintos - árréstömeg-kiesést okozott.

Meglátásuk szerint javítana a helyzeten, ha meghatároznák a gyógyszertárakban elérhető termékek körét, a marketingszabályokat egységesítenék és egyértelművé tennék. Úgy vélik, az egészségmegőrzéssel kapcsolatos termékek gyógyszertáron kívüli forgalmazásának szigorítása kedvező körülményeket teremtene egy fenntartható gyógyszertári piac megalapozásához, jelentős állami beavatkozás nélkül. (Forrás: Hirado.hu)


Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.