A héten esély sincs a 300 forint alatti euróra

Az amerikai makroadatok és a EU-csúcson elmaradt, közép-európai országoknak szánt támogatási csomag miatt ismét drámai mélységekbe zuhant a forint jegyzése. És könnyen lehet nincs is vége.

Nem szépül a helyzet a forintpiacon. Már reggel is nagyon csúnya árfolyamok röpködtek, ám nem sokkal tíz óra előtt a nyitáskori 304-es eurókurzus is kedvezően festett volna. Egy euróért ugyanis több mint 307 forintot kellett adni. A régióban ugyan ez a helyzet, sőt ha minimálisan is, de nem is a forint szenvedte el a legnagyobb esést. A magyar deviza ugyanis "csak" 2,4 százalékkal gyengült, a cseh korona 1,5 százalékkal, ám a lengyel zloty 2,5 százalékkal értékelődött le.

A említett országok devizáinak helyzetét több, egymástól eltérő körülmény is nehezíti. Az egyik, hogy a hétvégi EU-csúcson az a magyar ötlet, amely szerint a közép-európai országoknak egy közel 190 milliárd eurós támogatási csomagot állítsanak össze, nem kapott támogatást. Már önmagában ez sem segített volna, ám a pénteki amerikai makroadatok is az árfolyamok ellen dolgoznak – mondta lapunknak Török Zoltán, a Raiffeisen Bank elemzője. E miatt az S&P, a Nasdaq és a Dow Jones is döbbenetes mélypontokon zárt. Ráadásul a héten újabb makroszámok érkeznek majd a feldolgozóiparról, a munkaerőpiacról és az ingatlanpiacról is. Ezek vélhetően rosszabbak lesznek, mint a korábbi várakozások, s már a múlt pénteki adatok is elmaradtak a remélttől. Ezek alapján elemzők most úgy vélik a recesszió még mélyebb lesz, mint amiben eddig bíztak. 

Éppen ezért hosszú távon továbbra is nagyon nehéz lenne irányokat mondani, most a hétre talán könnyebb látni - mondta a Raiffeisen Bank elemzője. A várható fejlemények alapján viszont az látszik, hogy aligha valószínű, hogy a forint/euró jegyzés 300-as szint alá süllyed. A piac ráadásul nagyon zaklatott marad, így könnyen elképzelhető, hogy a korábbi 309-es csúcsoknál elszomorítóbb számokat látunk majd.          

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.