A héten befejeződik a szüret

A hét végére befejeződhet az idei szüret. A mennyiség még a korábban vártnál is kevesebb, ám a testesebb, nagy boroknak kedvezett az időjárás, azoknak kiváló évjárata lehet.

Most úgy néz ki, hogy a szeptember végére, azaz a héten – Tokaj és Eger környékének kivételével – véget ér az idei szüret, ami egyáltalán nem megszokott itthon – mondta el a Nol.hu-nak Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) főtitkára. A jelenlegi eredmények alapján úgy látszik: legfeljebb 2 millió hektoliter bor kerülhet a pincékbe.

Ez még a korábbi becslésnél is kevesebb, hiszen nem sokkal a szüret megkezdése előtt még úgy vélekedtek szakmai körökben, hogy 2,4-2,5 millió hektoliter bor jöhet össze az idén. Már utóbbi sem fedezte volna a hazai igényeket, hiszen azok éves szinten 2,3-2,4 millióra tehetőek, s az export elvisz jelentékeny tételt. A mostani viszonyok mellett azonban hatványozottan igaz, hogy kevés lesz az idei bor a hazai piacra.

A minőséggel kapcsolatban viszont legalább kedvező kép rajzolódik ki. Általános növényegészségügyi problémák nem voltak a borvidékeken, egészségesek voltak a tőkék. Az érés időszaka alatt viszont nagyon sok napsütés volt, ennek köszönhetően a must cukorfoka magasabb. A jelenlegi tapasztalatok alapján az látszik, hogy a nagyobb alkoholtartalmú, nehezebb, testesebb vörösboroknak kedvezett az idei időjárás. Ezek aránya magasabb lesz az idei termésből.

Ezek alapján az szinte biztos, hogy aki jól választotta meg a szüret időpontját, annak kiváló borai lehetnek az idén. Ugyanakkor éppen az időjárás miatt az is valószínű, hogy idén jelentős az aszúsodás nem lesz – ahhoz hidegebb, párásabb idő kellene. Így hiány várható, amit az előző évjáratokból kell pótolni. Horváth Csaba ugyanakkor megjegyezte: a aszúborkészítők körében ez azért nem rendkívüli, 10 év alatt nagyjából kétszer előfordul a termés jelentős csökkenése, kiesése.

Az elmúlt évekhez képest a felvásárlási árak egyébként valamelyest emelkedtek, hiszen a nagy volumenben termelt fajták kilójáért jellemzően az országban 90-100 forintot adtak, ami meghaladja a tavalyit. Egyes keresett fehér fajták esetében az ár a szokásosnál nagyobb érdeklődés miatt 130 forintig is elment. Az illatos fajtákért, mint például az Irsai Olivér, 160-200 forintot is adtak. Ennél magasabb árszint jellemzően Villányban alakult ki, ahol a kurrens szőlők kilogrammonkénti ára esetenként a 200 forintot is meghaladta.

Lassan vége a szüretnek
Szüret közben – Brüsszelre várunk
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.