A hazai kis- és középvállalkozások bizakodóbbá váltak

A K&H Bank öt éve készülő kis- és középvállalkozási (kkv) bizalmi indexe a harmadik negyedévben mínusz 20 ponton áll, ami 7 ponttal rosszabb az egy évvel korábbinál, viszont 8 ponttal jobb az idei második negyedévi mutatónál - mondta a felmérést ismertető sajtótájékoztatóján Németh László, a bank marketing főosztályának vezetője csütörtökön.

A megkérdezett 700 cég döntéshozói úgy vélik, hogy a gazdasági visszaesés elérte a mélypontját, így a következő egy évben magasabb árbevételt és profitot várnak. A forint/euró árfolyamot a 260-280 forint közötti sávban valószínűsítik.

Ez év elejétől az 1 milliárd forint alatti árbevételű társas vállalkozások kerültek be a mintába, előtte a 700 millió forintos árbevétel volt a határ - ismertette a felmérés módszertanát Vacher János, a Gfk Hungária cégvezetője. Véleménye szerint a 300 millió forint árbevétel alatti - családi - cégek várakozásai a lakosság várakozásaihoz hasonlítanak, míg a profi menedzsment által vezetett nagyobb kkv-ké inkább egyezik a nagy cégekével.

Az index idén az első negyedévben -34 pontról indult, a másodikban -28 ponton állt, míg megérkezett a harmadik negyedévi -20 pontra. Egy évvel ezelőtt -13 ponton állt K&H Bank indexe.

Az index mögött 10 részindex áll. Minősítik a vevőket, a közterheket, a bankokat, a kormány gazdaságpolitikáját, illetve a monetáris politikát is. A mostani felmérés egyik érdekessége, hogy a bankok megítélése - a szolgáltatás minősége és a hitelhez jutás - 5 pontot romlott, ugyanakkor a következő egy évre szóló kamatvárakozás 22,8 pontot javult. Vagyis hitelhez nehéz jutni, de az egyre olcsóbb lesz. Németh László azért e rész-indexet kétkedve fogadta.

Általában a nagyobb cégek optimistábban tekintenek a következő egy év elé. A teljes megkérdezett kör arra a kérdésre, hogy miképpen érintette a válság eddig, a megrendelések visszaesését említette és azt, hogy vevői nem fizettek. A kettő együtt likviditási problémákat tükröz. Annak ellenére, hogy a kkv-vezetők már fellendülést várnak, kaptak egy kérdést arra, hogy mit tennének a helyzetük további romlása esetén. Legtöbben elbocsátanának alkalmazottaik közül, a második-harmadik helyen - holtversenyben - a rövidebb munkaidő, és az egyéb költségek csökkentése állt.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.