A hazai cégvezetők egyharmada korrumpálható

A megkérdezett cégvezetők szerint nálunk a megszerzett üzlet tíz százaléka kerül átlagosan a zsebbe.

Egy feltételezett korrupciós helyzetben a magyarországi cégek felsővezetőinek 30 százaléka nem utasítaná vissza a korrupciós ajánlatot - ismertették az Ernst&Young szakértői pénteken annak a 300 céget átfogó felmérésnek az eredményét, amelyet az MKIK Gazdaság és Vállalkozáskutató Intézettel közösen végeztek tavaly novemberben.


A vizsgálatból kiderült, hogy a megkérdezett felsővezetők szóbeli tájékoztatása szerint az úgynevezett korrupciós együttható 10 százalék, azaz a megszerzett üzlet értékének tíz százaléka kerül zsebbe - mondta Bíró Ferenc, az Ernst&Young visszaélés-kockázatkezelés üzletág vezetője.

Etikai forródrótot a válaszadók 11 százaléka alkalmaz, míg Nyugat-Európában ez az arány megközelíti a 90 százalékot - közölte Pintér Zoltán az Ernst&Young szakértője, hozzátéve, hogy az etikai kódexszel rendelkező cégeknek is csak a harmada rendelkezik etikai forródróttal.

Egy etikai kódex a vállalkozások működését kiszámíthatóvá, átláthatóvá teheti, ezáltal csökkenthető a korrupciós kockázatok - magyarázták az Ernst&Young szakértői.

 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.