A Gyurcsány-csomaggal együtt is nő a hiány

Immáron a GDP 2,9 százalékára várja az uniós államháztartási hiányt a pénzügyi tárca, de „reménykedik abban”, hogy lehet kevesebb. Igaz: ez is csak akkor jön össze, ha elfogadják az új csomagot.

Nyolcvanmilliárd forinttal nagyobb lesz a hiány az év végén a költségvetésben az eddig  tervezettnél – a központi kormányzati körben, és csak akkor, ha a kormány végig tudja vinni új intézkedéseit. A büdzsében eredetileg 651 milliárdos deficitet terveztek ebben a körben, most azonban már 730 milliárd forintosat vár a tárca.

Az önkormányzatokkal együtt, más elszámolásban készített – fontosabb – uniós hiánymutató is emelkedik: 2,6 százalékról 2,9 százalékra. Ám Keller László, a Pénzügyminisztérium államtitkára szerint „továbbra is cél” az eredeti hiányszám tartása, hiszen feszes gazdálkodással (leginkább a költségvetési tartalékok benntartásával) akár kisebb költés is elképzelhető. Más kérdés: a nagyobb központi deficit mellé könnyen párosulhat nagyobb önkormányzati hiány az eredetileg tervezettnél (a GDP fél százalékára gondoltak korábban és most is).

A reményt nem élteti nagyon, hogy a minisztérium 586 milliárdos deficitet vár a központi körben az első negyedévre – igaz, azt mondják: tavaly is hasonló mértékű (502 milliárdos) volt a hiány a harmadik hónap végén, és 907 milliárdos a deficit az év végén. Ehhez képest az erre az évre várt 730 milliárdos hiány azért nem tartja a pénzügyi tárca túl optimistának, mert a második félévtől már hatnak majd az új intézkedések, érvényesül a 210 milliárdos megtakarítás is.

A tárca azt nem közölte: mekkora volna a hiány akkor, ha nem fogadnák el a Gyurcsány Ferenc kormányfő által hétfőn vázolt programot.

Az új számok ennek teljes végig vitelével számolnak – miután az adóintézkedések nullszaldósak, ha nem fogadják el a változást, akkor sem esik ki bevétel, mondják. Igaz: azt nem tudni, hogy az eredeti tervekhez képest miből mennyi hiányozna az intézkedések nélkül – ami megnehezíti az új csomag hatásainak elemzését. Annyi mindenesetre látható a számokból: az áfa és a jövedéki adó emelése is csak pótolja a hiányzó összegeket.

A kiesést leginkább a rosszabb gazdasági helyzet indokolja – a tárca most tette közzé a részletes makrogazdasági prognózisokat. E szerint a lakossági fogyasztás 3-3,5 százalékkal eshet vissza annak ellenére is, hogy a reálbérek nem csökkennek oly mértékben (az adóintézkedések miatt), mint korábban várták.

Az export három százalékkal esik majd az idén (négy százalékos emelkedést vártak még decemberben), a beruházási ráta viszont öt százalékkal esik vissza (egy százalék alatti mértéket tartalmazott a korábbi prognózis).

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.