A GVH engedélyezte az Envi Gorivának a Biodizel Vukovar megvásárlását

Az egyesülő horvát cégek a magyar Mollal állnak rendszeres üzleti kapcsolatban, így az Envi Gorivának szüksége volt a magyar GVH jóváhagyására.

A GVH engedélyezte az Envi Goriva d.d.-nek, egy horvát székhelyű társaságnak, amely a szlovákiai székhelyű Envien a.s. által irányított vállalkozáscsoport tagja, hogy irányítást szerezzen a Biodizel Vukovarban.

A vállalkozáscsoport tevékenységi körébe tartozik a biodízel gyártása és értékesítése, melyet az Envien a.s. egyedüli irányítása alatt álló, szlovákiai székhelyű Meroco a.s., illetve az Envien a.s. és a Mol Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. közös irányítása alatt álló Rossi Biofuel Zrt. keretein belül végez.

A Meroco a.s. termékeit elsősorban Szlovákiában és Lengyelországban értékesíti, míg a Rossi Biofuel Zrt. elsődlegesen Magyarországon; legjelentősebb vevője a Mol-csoport.

A Biodizel Vukovar d.o.o. szintén horvátországi székhelyű, és ugyancsak biodízel előállításával és forgalmazásával foglalkozó vállalkozás. A korábbi években a magyar piacra is teljesített beszállításokat, azonban jelenleg az Európai Unió területén nem értékesítheti az általa előállított biodízelt, mivel – a Horvátországban érvényben lévő szabályozásnak megfelelően – nem rendelkezik az EU-ban és így Magyarországon is kötelező ún. fenntarthatósági tanúsítvánnyal.

A vizsgálat során a GVH megállapította, hogy a vállalkozáscsoportok tevékenységei között átfedés mutatkozik. Bár a Biodizel Vukovar a jelenlegi szabályozási környezetben nyilvánvalóan kisebb versenynyomást képes gyakorolni az Envien-csoportra, de nem zárható ki, hogy a későbbiekben – Horvátország EU-csatlakozását követően – érdemibb piaci szereplővé válhat akár Magyarországot, akár a környező országokat is magában foglaló régiót tekintve.

Figyelemmel azonban arra, hogy a Biodizel Vukovar – értékesítési mennyiségeit, kapacitásait tekintve – viszonylag kisebb szereplő, a környező országokban rendelkezésre állnak szabad kapacitások, és a biodízel egyetlen hazai vevője, a Mol jelentős vevői erővel rendelkezik, a GVH megállapította, hogy az összefonódás nem vet fel versenyjogi aggályokat, ezért az irányításszerzés engedélyezése mellett döntött.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.