A GVH-t egyáltalán nem zavarja, ha csorbítják a jogkörét

A Gazdasági Versenyhivatal elnöke, Juhász Miklós közleményt adott ki, amelyben kifejti: semmi teendőjük nincs a parlamenthez benyújtott fideszes módosító javaslattal szemben, amely szerinte csupán technikai jellegű.

 

A GVH közleményt adott ki, amelyben sajátságosan értelmezi azt a javaslatot, amellyel Koszorús László fideszes képviselő módosítani akarja a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló törvényt. A javaslat szerint a kormány felhatalmazást kapna, hogy az engedélyköteles összefonódást rendelettel közérdekből nemzetstratégiai jelentőségűnek minősítse, és így kivegye a Gazdasági Versenyhivatal engedélyezési eljárása alól.

Az elnök, Juhász Miklós ezzel kapcsolatban kifejti, hogy a tervezett változtatás "alapvetően nem érinti" a jelenlegi szabályozást, miszerint a kormányzatnak parlamenti többség birtokában lehetősége van törvénnyel kivenni bizonyos ügyleteket a Versenytörvény hatálya alól.

Éppen ezért nem is kívánnak észrevételt tenni ezzel kapcsolatban, nota bene a közlemény kiadásával éppen hogy ezt tették.

Juhász emlékeztet arra, hogy korábban is volt példa arra, hogy a GVH rendelkezései alól kivételt képező jogszabályok befolyásolták a hivatal tevékenységét. Ilyen volt 2003-ban az agrárpiaci rendtartásról szóló törvény, majd a közelmúltban a gyógyszer-gazdaságossági törvény által bevezetett fúziós moratórium a patika-összefonódások megakadályozására 2010-ben vagy a szövetkezeti hitelintézetek és a Magyar Posta tulajdonszerzésének engedélyezése a GVH és a PSZÁF hozzájárulása nélkül 2013-ban.

A Koszorús-féle módosítás ezért mindössze technikai jellegű: a kormány a javaslat szerint a törvényi felhatalmazásnál szűkebb körben, kizárólag közérdekből vonhatna ki egyes ügyleteket a GVH eljárása alól. E szempontok közé sorolja a foglalkoztatáspolitikai előnyöket, a munkahelyek és a versenyképesség megőrzését, azzal, hogy ezek mind hozzájárulhatnak a fogyasztói jólét megőrzéséhez.

Végezetül az elnök kifejti, hogy egyes EU-tagállamok belső jogában arra is lehetőség van, hogy a közérdekre, közrendre, közbiztonságra történő hivatkozással a gazdaság-, illetőleg pénzügypolitika irányításáért felelős miniszter, vagy a kormányzat saját hatáskörben beavatkozzon az engedélyezési eljárásba.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.