A görögök erősítették a forintot

A görög fejlemények és nem az adósságcsökkentés erősítette forintot ma reggel.

Ma reggelre erősödött a forint ez euróhoz képest, miután a tegnapi még 267 fölötti árfolyam a kora reggeli órákban 266,65 forintig szilárdult. Hasonló fejlemények zajlottak a svájci frank esetében is, ahol a bőven 220 forint fölötti szintekről 219,85 közelébe szelídült a jegyzés. Kedden eset egyébként az eurót 267,13 forinton jegyezték nem sokkal háromnegyed hét után, igaz délután még 266,45 forinton is állt az ár.

A magyar deviza enyhe erősödése a ma hajlani görög fejleményekkel magyarázható – nyilatkozta a nol.hu-nak Barta György, a CIB Bank elemzője. Szerda hajnalban ugyanis megkapta a szükséges bizalmat a görög parlamenttől az ország kormánya, így a kabinet belekezdhet a külföldi hitelező és a piacok által elvárt roppant kemény megszorító intézkedéssorozatot. Erre azért lesz szüksége a dél-európai országnak, mert csak ennek fejében kapja meg azt a 12 milliárd eurós újabb hitelcsomagot, amellyel kezelni tudja a gazdasági nehézségeit.

A tervek szerint egyébként a tervezett 12 milliárd eurós hitelcsomagból 8,7 milliárd eurót az Európai Unió folyósítana, míg a fennmaradó részt a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tenné be a kalapba.

Jeorjiosz Papandreu miniszterelnök a múlt héten átalakította kormányát, és kedd estére tervezték az új kormányról a bizalmi szavazást, ami egészen éjfél utánig húzódott. Az új kormány megalakulása a feltétel arra, hogy a görögöknek kölcsönzők átutalják az említett 12 milliárd eurót. Ez a pénz azonban igen kurta időre marad az athéni kincstárban, mindössze arra lesz elegendő, hogy szeptemberig törleszteni tudják az adósságokat.

A megszorító intézkedéscsomagban a mostani elképzelések szerint 28 milliárd eurónyi kiadáscsökkentés, adóemelés és az állami szektor jelentős részének magánosítása szerepel. (Összesen 50 milliárd euró értékű állami vagyont kellene értékesítenie a hellén kormánynak.) Ráadásul el kellene érni, hogy az országnak eddig kölcsönző magánbankok is beszálljanak a segélyakcióba – esedékes kötvényeiket később beváltandóra cseréljék.

Az elemző szerint tehát ezek a fejlemények erősítették a hazai devizát. A keddi másik markáns fejleményt, az ország adósságának jelentékeny, mintegy 4 százalékpontos csökkentésénak azonban már nem volt ilyen hatása. Ez a lépés már ismert volt a piaci szereplők számára, így ezt már korábban árazták a forint jegyzésében. Vagyis mindez nem jelentett újdonságot a piac számára.

Ezen túl arra is lehet számítani, hogy hasonló lépés lesz majd ősszel is, amikor vélhetően a nyugdíjvagyon újabb befolyó részleteit is hasonló célokra fordítják. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.