A gigaveszteség ellenére is kellett a letteknek az ex-Malév vezér

Lettországba igazol Martin Gauss, a Malév volt vezérigazgatója. A magyar légitársaságnál rekord-veszteséget elért vezető a Malévhez hasonló gondokkal küzdő AirBaltic légitársaság első embere lesz.

Az AirBaltic igazgatósága pénteken megválasztotta a cég vezérigazgatójának Martin Gausst, a Malév volt vezérigazgatóját, akinek vezetése alatt a cég két évben is 24 milliárd forintot meghaladó veszteséget ért el. A lett nemzeti fuvarozó szerepét betöltő AirBaltic a Malévhoz hasonló gazdasági problémákkal küzd, közgyűlése nemrég határozott a feltőkésítéséről. Az is hasonlóság, hogy részben állami cég, igaz, majdnem felerészű kisebbségi tulajdonosa egy magánscég, a Baltic Aviation Systems.  

A légitársaságban azt követően vált szükségessé a vezérigazgató-váltás, hogy az állami és a magántulajdonos között vita alakult ki a cég tőkeemelésével és stratégiájával kapcsolatban. A csőd elkerülésére a BAS önállóan hajlandó lett volna tőkét emelni, de ehhez a kormány nem járult hozzá, ezt követően a BAS és az AirBaltic vezérigazgatói tisztét is betöltő Bertolt Flick megpróbálta a kormányzatot kizárni a döntéshozatalból. A tőkeemelés azóta megtörtént, de Flick-nek távoznia kellett. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.