A gázszolgáltatók még nem adtak be árváltoztatási kérelmet

Csütörtök estig egyetlen egyetemes gázszolgáltató sem nyújtotta be árváltoztatási kérelmét a Magyar Energia Hivatalhoz (MEH) - válaszolta Vigassy Csaba, a hivatal szóvivője pénteken. A szolgáltatóknak március 5-ig kell jelezniük árváltoztatási szándékukat a hivatal felé az április 1-jétől alkalmazandó végfelhasználói árakra vonatkozóan. A MEH-nek március 22-éig van lehetősége elbírálni a kérelmeket, a hivatal ezután teszi közzé a honlapján a szolgáltatás maximálisan engedélyezett árait.

Az egyes szolgáltatóknál a gáz végfelhasználói ára eltérő lehet, de nem lehet magasabb a hivatal által számított maximált árnál. A lakosságot, a kisfogyasztókat, a közintézményeket és a távhő célra termelő felhasználókat ellátó egyetemes szolgáltatóknak legalább öt nappal a hatályba lépés előtt közzé kell tenniük a részükre határozatban megállapított maximált díjakat.

A szolgáltatóknak negyedévente egyszer van lehetőségük árváltoztatási kérelmet beadni az energia hivatalhoz. A földgáz végfelhasználói ára legutóbb 2010. január 1-jén változott, akkor átlagosan 4 százalékkal emelkedett. Jelenleg az egyedi - 20 köbméter/óránál alacsonyabb - fogyasztású háztartásokban 101,33 forint egy köbméter földgáz ára, ebben a kategóriában 5,7 százalékkal nőtt az ár januárban. A következő kategóriában - a 20 és 100 köbméter/óra közötti fogyasztóknak, jellemzően ide tartoznak a társasházak - 95,68 forintot kell fizetniük egy köbméter földgázért. Utóbbi kategóriában 3,5 százalékkal mérséklődött az ár januárban.

Barta Judit, a GKI Energiakutató Kft. ügyvezető igazgatója azt mondta: a piaci árváltozások - az import ár, és a dollár/forint árfolyam - alapján 10 százaléknál nem magasabb áremelési szükségletet tart reálisnak áprilistól.

Hozzátette, hogy a gázártámogatás április végi megszűnésével szükségképpen magasabb áremelkedés jelentkezik azoknál, akiket ez érint. Akik a legnagyobb támogatást kapják - a támogatottak legnagyobb része ebbe a csoportba tartozik -, azok a gázszámlájukon akár 38-40 százalékos áremelkedést tapasztalhatnak majd május 1-jétől, a feltételezett 10 százalékos áremeléssel együtt. A legkisebb mértékű támogatásban részesülők plusz 10 százalék körüli áremelkedéssel számolhatnak a kompenzáció megszűnése után.

A támogatás több százezer fogyasztót érint, és szükségképpen a legszegényebbeket érinti a legsúlyosabban - jegyezte meg a kutató.

Szollár Domokos kormányszóvivő minden, a gázáremelés időzítésére, vagy a mértékére vonatkozó híresztelést puszta találgatásnak minősített pénteken az MTI-nek, miután több sajtóhír is szólt arról a közelmúltban, hogy áprilisban jelentős mértékben drágulhat a gáz. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a kormány döntése nyomán a gázár- és a távhőtámogatás április 30-ig megmarad, ezzel a rászoruló családok az év leghidegebb hónapjaiban továbbra is kapnak támogatást fűtési költségeikhez.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.