A gázszolgáltatók állnák a házon belüli vezetékfelújítást

A Fidesz tervei szerint ősztől a saját gázkészülékeinken kívül minden, a telekhatáron belüli gázberendezést (például csöveket, szabályozókat) a gázszolgáltató tulajdonába adhatnánk, amiért cserébe viszont onnantól a gáztársaság felelne és fizetne azok állagmegóvásáért.

A gázhálózat telekhatáron belüli felülvizsgálatának, illetve esetleges felújításának költségeit a gázszolgáltatókra hárítaná a kormány - közölte Németh Szilárd "rezsibiztos", Fidesz-képviselő.

A nemzetgazdasági tárca 19/2012 rendelete értelmében ez év december 31-ig felül kell vizsgálni a telekhatáron belül működő, 1981 előtt vagy meghatározhatatlan időben üzembe helyezett földgázberendezéseket (vagyis a vezetékeket és a fogyasztói készülékeket is).

Jövőre a szabály az 1981 és 1993 közötti készüléket felülvizsgálatát teszi kötelezővé.

A jelenlegi szabályok szerint a telekhatáron belül a gázmérőt leszámítva minden vezeték, illetve készülék a lakó tulajdona, így állnia kell azok felülvizsgálatának, esetleges cseréjének költségeit.

A képviselő javaslata szerint a fogyasztó választhatna, hogy ezt az állapotot a maga részéről megfelelőnek tartja, avagy a készülékeket számítva a telekhatáron belüli gázberendezések (alapvetően gázcsövek, gázmérő, szabályozók) átkerülnének a szolgáltatók tulajdonába.

Ezzel a szolgáltató többletjogokat kapna a házon-lakáson belüli berendezések sűrűbb ellenőrizhetősége érdekében, de cserébe onnantól a gázelosztó fizetne azok felülvizsgálatáért, illetve állnia kellene az esetleges felújítási költségeket. Mint azt lapunk kérdésére Németh Szilárd elmondta, az eddig a lakó tulajdonának számító gázberendezések átadásáért nem járna ellenszolgáltatás.

A képviselő elmondása szerint a felülvizsgálat jelenleg szabadáras, egy-egy lakás ellenőrzéséért az azt végző független vállalkozók néhány ezer, vagy akár több mint tízezer forintot is elkérnek. A szerelvények cseréje pedig lakásonként több tízezer vagy akár százezer forintra rúghat.

Eme árakról a jövőben a gázszolgáltatónak kellene megállapodnia mind a felülvizsgálatot, mind az esetleges felújítást végző vállalkozóval. Másik lehetőségként felmerülhet a felülvizsgálat és a felújítás hatósági árassá tétele is - mondta.

A lakónak ezután is állnia kell a kifejezetten általa megvásárolt saját gázkészülékei esetleges javítási vagy csereköltségeit.

Németh Szilárd elmondása szerint a nemzeti fejlesztési miniszterhez címzett javaslatból, amely nemsokára megjelenik a Magyar Közlönyben, törvény a parlament őszi ülésszakában születhet.

Addig is olyan pénzügyi alap létrehozását javasolják, amely segít a lakosságnak a felülvizsgálatok, illetve az előírt beruházások kifizetésében.

A képviselő kérdésünkre elmondta, javaslatuk szerint egy évvel ki kellene tolni a felülvizsgálatok rendeletbe foglalt határidejét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.