A gazpromé lesz a szerb NIS olajtársaság

Szerbia megállapodott Oroszországgal a NIS olajcég eladásáról, és ezért cserébe az orosz gázvezeték-építésről. Az ügyletről szóló dokumentumot várhatóan szerdán írják alá Moszkvában

A szerb-orosz energia-megállapodás értelmében Oroszország Szerbián keresztül vezeti a Nyugat-Európába tartó Déli Áramlat gázvezetéket, és a bánáti Udvarnokon (Banatski Dvor) megépít egy gáztározót. Cserében a Gazpromneft - az orosz állami többségű gázóriás, a Gazprom olajipari leányvállalata - 400 millió euró készpénzért és 2012 végéig vállalt 500 millió euró értékű fejlesztésért megkapja a NIS 51 százalékát.

A szerb gazdasági miniszter, Mladjan Dinkic régóta tiltakozott az ügylet ellen, mert Oroszország nem adott stabil garanciákat arra, hogy 2015-ig megépíti a Déli Áramlatot, miközben azonnali ellenőrzést szerez a NIS felett.

A tavaly ősszel és idén tavasszal aláírt előzetes megállapodások szerint az évi legalább tízmilliárd köbméter szállítási kapacitású Déli Áramlat orosz földgázt szállít majd – Ukrajnát kikerülve – a Fekete-tenger alatt Bulgáriába, és onnan Szerbián át más európai országokba, köztük Magyarországra és a Bécs melletti elosztóba.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.