Nem a Gazprom cége az Emfesz új szállítója

A magyar hírforrások által a Gazprom érdekköreként megjelölt RosGas nem tartozik a Gazprom-csoportba, nincs köze hozzá - cáfolt Szergej Kuprijanov, a Gazprom szóvivője. Mindezt azután szögezte le, hogy ukrajnai gázimportunk ingadozását követően az Emfesz Kft. úgy nyilatkozott: ukrán beszállítóját a "Gazprom üzleti érdekkörébe tartozó" RosGasra cserélte.

A Gazprom hivatalosan is bejelentette: nincs semmiféle viszonya a RosGas nevű céghez, az nem tartozik a Gazprom-csoporthoz. Szergej Kuprijanov szóvivő leszögezi: "jól ismert", hogy az orosz gázkivitel a Gazprom Exporton keresztül zajlik. Ettől különböző megegyezések vagy szerződések nincsenek.

A szóvivő mindezt a magyar Emfesz Kft. gázellátásáról megjelent híradások kapcsán juttatta el lapunkhoz is. Tény: az Emfesz reggel arról tájékoztatott, hogy eddigi ukrán beszállítóját, a svájci bejegyzésű Rosukrenergót a "Gazprom üzleti érdekkörébe tartozó" RosGasra cserélte le. A szintén svájci RosGast több internetes híradás is a Gazprom leányvállalatának mutatja be: eszerint a Gazprom épp ezen az általa irányított cégen keresztül birtokolta 50 százalékában a Rosukrenergót. Igaz, a Gazprom hivatalos oldalain erre eddig sem utaltak.

A helyzetet nehezíti, hogy a RosGas egy minden bizonnyal "offshore-jellegű" céghálózat része, melynek jellegzetessége, hogy a tulajdonos rejtve marad. A társaság vezetője Laki András ügyvéd, akit nem értünk el.

Mivel hétfő este az ukrán-magyar határon a gáznyomás megingott, és az az Emfesz-RosGas szerződés megkötésével egyidőben állt helyre, a Gazprom-központ kemény nyilatkozata után kérdéses, hogy a RosGas belépésével megoldódott-e végleg az Emfesz gázellátása.

Góczi István, az Emfesz ügyvezetője lapunktól értesült a Kuprijanov-közleményről. Úgy vélte: az, hogy a Gazpromnak nincs viszonya a RosGashoz és nem tartozik a Gazprom-csoporthoz, még nem azt jelenti, hogy ne tartozna a Gazprom "üzleti érdekkörébe". Őt legalábbis a Gazpromtól így tájékoztatták. A kérdést mielőbb igyekszik tisztázni az orosz illetékesekkel. Az, hogy az orosz gáz kivitele kizárólag a Gazprom Exporton keresztül zajlik, nyilvánvaló, hisz az Emfesz - eddig a Rosukrenergón, most pedig a RosGason keresztül - nem orosz, hanem közép-ázsiai gázt kap - fogalmazott. Szerinte Kuprijanov nyilatkozata az Emfesz álláspontját erősíti, és nem jelenti azt, hogy újabb gondok lehetnek a gázszállításokkal.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.