A Gazprom már készül a gáz-stopra

A Gazprom megkezdte a felkészülést arra, hogy január elsejétől leállítja a gázszállítást Ukrajnának - jelentette be Alekszej Miller, az orosz gázvállalat vezetője. Órák vannak hátra.

"Már csak órákon múlik a dolog. Ha Ukrajna december 31.-én éjfélig nem törleszti adósságát, akkor semmi alapja nincs annak,  hogy a Gazprom továbbra is gázt szállítson Ukrajnának" - fogalmazott  az orosz energetikai óriásvállalat vezetője a Vesztyi orosz hírtelevíziónak adott nyilatkozatában. Elmondta, hogy a Gazpromnál  már felállt és megkezdte munkáját az az operatív stáb, amely a szállítás leállítását készíti elő.

Miller emlékeztetett arra, hogy Gazprom jelenleg ezer  köbméterenként 179,5 dollárt kap Ukrajnától. Ha Ukrajna hajlandó  január elsejétől piaci árra áttérni, akkor 418 dollárt kell majd  fizetnie minden ezer köbméterért. A Gazprom számításai szerint Ukrajna a novemberben és  decemberben szállított földgázért - a büntetőkamatokkal együtt -  összesen 2,118 milliárd dollárral tartozik. Szergej Kuprijanov, a  társaság szóvivője korábban úgy nyilatkozott, hogy a szállítások  leállításának nincs technikai akadálya, de a Gazprom nem szeretne  idáig eljutni, mert akkor arra is árnyék vetülne, hogy Európa  számára mennyire megbízható gázszállító. "Szerencsére Európában - és nem csak ott - jóval nagyobb  megértéssel viszonyulnak ehhez a problémához, mint az 2005-2006-ban történt" - mondta.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.