A Gazprom belevágna a Déli Áramlatba

Megkezdődhet a Déli Áramlat építése: az Oroszországot Dél-Európával összekötő gázvezeték beruházása eurómilliárdokat emészthet fel, és várhatóan veszteséges lesz. Az Ukrajnát elkerülő vezetéket 2015-ben adnák át.

A Gazprom hozzálát a tervek szerint Magyarországon is áthaladó Déli Áramlat gázvezeték építéséhez. A beruházás költségét 19-24 milliárd euróra becsülik, és a Kommerszant című lap szerint kétséges, hogy nyereséges lesz-e, mivel a vezetékbe szánt gázmennyiséget az ukrán rendszeren is lehetne szállítani.

Alekszandr Medvegyev vezérigazgató-helyettes a beruzházókkal tartott találkozón elmondta: a Gazprom azt tervezi, hogy megkezdi eddigi legdrágább gázvezetéke, a Déli Áramlat építését. Medvegyev első ízben tárta fel a vezeték építésének eddig titkolt tervezett költségét: eszerint a Déli Áramlat 19-24 milliárd dollárba kerül majd, mire 2015-ben összeköti Oroszországot Dél-Európával.

Ebből mintegy 4 milliárd dollárt tesz ki a Fekete-tenger fenekén húzódó vezetékrész építésének költsége, és további 15-20 milliárdba a Bulgáriától Ausztriáig tartó 1300 kilométeres és a Görögország adriai partjaihoz menő, 990 kilométeres szárazföldi szakaszoké. A tényleges költségek a választott nyomvonaltól függenek majd, mégpedig első sorban a tengeri szakaszétól: a legrövidebb út Oroszország és Ukrajna, Románia és Bulgária kontinentális talapzatán át vezet, a második verzió elkerülné Romániát, a fennmaradó két változat pedig az orosz, török és bolgár kontinentális talapzaton át fektetné le a vezetéket egy Ukrajnával esetleg kitörő újabb konfliktus elkerülésére.A kormányközi megállapodások már létrejöttek Bulgáriával, Szerbiával, Magyarországgal és Görögországgal, egyeztetni kell még Szlovéniával és Ausztriával.

A vezetéket a Gazprom eredetileg évi 31 milliárd köbméteres kapacitásra tervezte, de Medvegyev múlt héten azt mondta, a Dél Áramlat 47 milliárd köbméter gázt szállíthat évente, s az Északi és a Déli Áramlat, valamint az ukrajnai vezetékek együttes kapacitása 2015-re évi 304 milliárd köbméter lesz.

Az Európába irányuló export nem haladja meg az évi 220 milliárd köbmétert. Így a szakértők szerint Déli Áramlat azokat a mennyiségeket nyeli el, amelyeket Ukrajnán át kellene szállítani. Mihail Korcsemkin, az amerikai East European Gas Analaysis igazgatója úgy vélte: a Déli Áramlat a gazdasági válságban és a bevételek csökkenése közepette meglehetősen sokba kerül. A szakértő szerint a rubel devalválása miatt a Gazprom adósságterhe túlságosan nagy lett ahhoz, hogy újabb hiteleket vegyen fel, az idei negyedik negyedévben a konszern veszteségessé válhat, ha pedig adóterheit csökkentik, nem teljesül a költségvetés bevételi terve.

Medvegyev a pénteki találkozón első ízben hivatalosan közzétette, hogy idén a Gazprom exportbevétele 18,2-25,6 milliárd dollárral is csökkenhet.

Tavaly a Gazprom 179 milliárd köbméter gázt adott el külföldre, átlagosan 409 dollár/ezer köbméteres áron, s eszerint a bevételnek 73,2 milliárd dollárt kellett volna kitenni, de a Szövetségi Vámszolgálat szerint az exportbevétel 66,4 milliárd dollár volt. Az eltérés lapértesülések szerint abból adódik, hogy az eladott gáz egy részét Európában vette meg és ott is adta el az állami konszern.

Idén az export várhatóan 170 milliárd köbméterrel csökken, miközben az átlagár 280 dollár/ezer köbméterre esik, vagyis az éves exportbevétel legfeljebb 47,6 milliárd dollár lehet, de Medvegyev azt mondta, ez még csökkenhet, és a minimumot 42 milliárdban jelölte meg.

A tavalyi 550 milliárd köbméter után idén a kitermelés 510 milliárd köbméterre esik vissza az ukrajnai és európai felhasználás csökkenése miatt.

A Gazprom további nagy és költséges projektjei között szerepel a következő években az Északi Áramlat, és a Jamalt Oroszország európai részével összekötő Bovanyenkovo-Uhta-Grjazovec vezetékek építése, valamint az Északi-sarki kontinentális talapzaton lévő Stokman és a jamali bovanyevszki gázmezők kitermelésének beindítása-felfuttatása. 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.