A Gazprom az Emfeszben

Hamarosan a Gazprom is tulajdonos lehet a hazai gázpiac ötödét kiszolgáló Emfesz Kft.-ben - szűrhető le az ügyvezető, Góczi István mai tájékoztatóján elhangzottakból. Az Emfesz tavaly 215 milliárd forint forgalmat és 7 milliárdos adózott eredményt ért el.

A gázszállítások ukrán közvetítőjével kapcsolatos tárgyalások nyomán az ma már bizonyos, hogy a kitermelő valamiféle tulajdonhoz is jut majd az Emfeszben - közölte tájékoztatóján Góczi István, a magyar gázszolgáltató kft. ügyvezetője. Habár néven nem nevezte, egy kitermelő van, az orosz Gazprom.

Továbbra is tart a nemzetközi egyeztetés, hogyan iktassák ki az Emfesz és a Gazprom közé ékelődő Rosukreneregót. (Az Emfesz 100, a Rosukrenergo 50 százalékos áttételes tulajdonosa az ukrán Dmitrij Firtas. A Rosukrenergo másik 50 százaléka a Gazpromé.) Góczi István továbbra is kizárja, hogy ez bármiféle problémákkal fenyegetné magyar fogyasztóik ellátását: Ukrajnából még a korábbi szerződés alapján azóta is folyamatosan kapják a gázt.

Hozzátette: a Nyírtasson tervezett 2400 MW-s erőművükben is szerezhetnek kisebbségi tulajdonrészt más iparági cégek. (Ha megvalósul, ez lenne Magyarország legnagyobb erőműve.)

Az ügyvezető üdvözölte a magyar lakossági piacon július elsejétől jogilag is kiteljesedő liberalizációt. Ugyanakkor aggályosnak tartja az ukrán gázrendszer felújítására az Európai Unió és Ukrajna között létrejött, 3 milliárd eurós beruházási egyezményt. Részint azért, mert kihagyták belőle a beszállítót, azaz Oroszországot. Másrészt azért, mert a nem tisztázott feltételekkel kötött egyezmény nagy mértékben megemelheti az ottani gázszállítási díjakat, ezzel együtt a magyar gázárakat is.

Az Emfesz tavaly 215 milliárd forint forgalmat és 7 milliárdos adózott eredményt ért el. Az eddig is liberalizált szabályok alapján hat éve van jelen a hazai piacon: a hazai összes gázforgalmazás mintegy ötödét képviseli. Eddig főleg az ipari fogyasztókat szolgálta ki, de egyre több önkormányzat is partnerük. Lakossági fogyasztóik száma - akiket a hatósági gázárhoz képest árengedménnyel csábítanak - "több tízezer".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.